Politiikka

Joka neljäs lukiolainen jättää lounaan syömättä

Lukiolaiset torjuvat maksullisuuden ja haluavat mukaan ruokalistojen suunnitteluun.
Jaana Kankaanpää
Kattaus voi olla jo puoli ruokaa.

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan 23 prosenttia eli noin neljännes lukiolaisista ei syö päivittäin tarjottavaa koululounasta, tiedottaa Suomen lukiolaisten liitto.

Etujärjestö ei kerro syömättömyyden syitä, mutta opastaa parannukseen: ruokalistoja suunnittelevat raadit, palautteen kerääminen ja opiskelijoiden osallisuus koulun toiminnan suunnittelussa näkyvät myös lounaan syöjien määrissä, sanoo puheenjohtaja Pietu Heiskanen ja muistuttaa kuntien vastuusta kehittämisessä.

"Kouluruokailu on pelkkien ravintosuositusten lisäksi mahdollisuus tiedostettuihin ja eettisiin valintoihin sekä sosiaalinen hetki, joka auttaa jaksamaan arjessa."

Sen sijaan kouluruokailun arvostusta ei paranna maksullisuus, vaikka sellaista on väläyttänyt muun muassa maa- ja metsätalousministeriön selvitysmiehenä toiminut Ilkka Mäkelä.

"Todennäköisesti vaikutus on päinvastainen: yhä useampi opiskelija jättäisi lounaan kokonaan väliin", Heiskanen arvioi.

Suomessa kaikki esi- ja peruskoulun sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelijat saavat maksuttoman kouluaterian.

Lue lisää

Annetaanko koulussa lainkaan ruokaa vai imeeko salakavala lapamato ravinnon?

Lahden tiukka kouluruokabudjetti sitoo keittiöiden kädet: "Näistä asioista ei ole keskusteltu riittävän korkealla tasolla"

Hämärännäkölaitteet tekevät kauppansa metsästysliikkeissä — "Niistä on ollut vähän pulaakin meillä”

WFP ja Unicef vetoavat hallituksiin: 368 miljoonaa lasta jää vaille kouluruokaa koulujen ollessa kiinni – "toimittava ennen nälkäkatastrofia"