Politiikka

Juha Marttila: Koiviston työtä arvostetaan

Politiikka 13.05.2017

Presidentti Mauno Koivistolla oli hyvät suhteet tuottajajärjestöön.


Markku Vuorikari
Koivisto ei ollut muurien pystyttäjä vaan muurien murtaja maaseudun ja kaupunkien välillä, sanoo Juha Marttila.

Presidentti Mauno Koiviston työtä arvostetaan ja muistoa kunnioitetaan suomalaisella maaseudulla, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

"Koivisto ei ollut muurien pystyttäjä vaan muurien murtaja maaseudun ja kaupunkien välillä."

Puheenjohtaja Marttila sanoo, että hänellä on nyt samoja tuntemuksia, kuin vuonna 1986, jolloin presidentti Kekkonen kuoli.

"Siinä oli vankka tuntuma, että yksi aikakausi on ohitse ja nyt on paljon samanlaista tuntumaa, vaikka aikakaudet ovat muuttuneet."

"Koivistosta tulee lähinnä mieleen Suomen tie Euroopan Unioniin, niin kuin ehkä muillakin ikäpolveni ihmisillä, koska sitä on ollut itsekin näkemässä", Marttila sanoo.

"Koiviston vahva tahtotila ja kädenjälki Suomen integroitumisessa Eurooppaan, se on se, mitä hänestä poliittisesti muistelee."

Ministerinä ja pääministerinä Koivisto osallistui maatalouspolitiikkaan ja teki siinä paljon yhteistyötä MTK:n kanssa.

"Monesta paikasta on tullut esille, että hän oli niistä kiinnostunut, kun käytiin erilaisia tulopoliittisia neuvotteluja. Koivisto katsoi aina sen perään, että maatalousasioihin eivät isot valtakunnalliset asiat kaadu. Hänellä oli hyvät suhteet tuottajajärjestöön", Marttila sanoo.

Marttila pitää Koiviston aikakautta sekä ulko- että sisäpoliittisesti mielenkiintoisena.

"Koivisto osoitti taitavuutensa ja tahtonsa silloin Kekkosen viimeisinä aikoina. Hänen presidenttikaudellaan olivat 80-luvun talouskasvu, ylikuumeneminen ja lopulta 90-luvun alun lama. Sen kautta tulivat nuotit Eurooppaan ja kasvuun."

Marttila miettii, että hänen ikäpolvelleen Koivisto antoi kasvot presidentti-instituutiolle.

"Koivisto muokkasi omaa ajattelumalliani siitä, miten tasavallan presidentti toimii ja miten presidentin tulee toimia. Varmaan olen matkan varrella peilannut presidenttejä Koivistoon, en niinkään Kekkoseen."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT