Politiikka

Juhlavuosi tuo pöytiin siman, sahdin ja piirakat, turisteille tarjotaan särkeä

Politiikka 15.04.2017

Perinneruokia stailataan nykymakuun sopiviksi.


Ruoka-asiantuntijan mukaan juhlavuoden juomapuolella erottuvat edukseen kotimaiset pienpanimo-oluet, simat, sahdit ja marjaviinit. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Itsenäisyyden juhlavuosi näkyy myös ravintoloiden ja kahviloiden tarjonnassa, uskoo yliopettaja ja ruoka-asiantuntija Vesa Heikkinen Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Riistaruoat, lihapullat sekä perinteiset piirakat laitetaan nyt näyttävästi tarjolle. Myös maakuntien omat erikoisuudet kuten vaikkapa nahkiaiset saavat näkyvyyttä, ja sieniruoat "stailataan" nykymakuun sopivaksi. Juomapuolella erottuvat edukseen kotimaiset pienpanimo-oluet, simat, sahdit ja marjaviinit.

Heikkisen mukaan ulkomaisia turisteja kiinnostavat myös sellaiset kalat, jotka täällä ovat saaneet roskakalan maineen.

"Esimerkiksi särkeä tullaan nostamaan ruokalistoilla vielä voimakkaammin esiin."

Ravintolamaailman päätrendit tulevat kuitenkin Aasiasta, josta tuntuu Heikkisen mukaan löytyvän yhä uusia keittiöitä. Heikkinen mainitsee myös kaksi trendiä, jotka ovat nousussa ravintola-alan liepeillä. Ensimmäinen on se, että korkeatasoisten catering-palveluiden käyttö yleistyy myös kaveriporukoiden rennoissa illanvietoissa. Toinen suuntaus on, että toreista ja festivaaleista tulee yhä vahvemmin erilaisten ruokakulttuurien näyteikkunoita.

"Pyttipannumiehet saavat sitä kautta kilpailijoita."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT