Politiikka

"Kaikkien aikojen neuvottelut" alkamassa - Brexit huolettaa brittiviljelijöitä

Politiikka 06.07.2016

Maataloustukien vakuutetaan pysyvän toistaiseksi, mutta viljelijät eivät välttämättä usko sitä. Tuottajajärjestö NFU:n mukaan nyt alkavat kaikkien aikojen neuvottelut.


Aimo Vainio

Britannian maanviljelijät ovat huolissaan siitä, pitävätkö EU-eroa ajaneiden lupaukset tukien pysymisestä ennallaan lopulta paikkaansa, Farmers Guardian kirjoittaa.

Eroa ajaneet vakuuttivat ennen äänestystä tukien jatkuvan entisellään vuoteen 2020 saakka, vaikka Britannia eroaisi ennen sitä.

Moni eron äänitorvi on kuitenkin ulkona kaavailuista seuraavaan hallitukseen.

Pääministeri David Cameronin mukaan takeita tuista ei voi antaa ja ne ovat riippuvaisia talouden suhdanteista.

Cameron on eroamassa tehtävästään, joten maataloustuet jäävät uuden hallituksen vastuulle. Kestää vuosia, ennen kuin lopputulos on varma.

Maatalouskomissaari Phil Hogan vakuuttaa tukien ja pääsyn EU:n sisämarkkinoille pysyvän entisellään, kunnes ero on lopullinen.

Tuottajajärjestö NFU:n mukaan nyt alkavat kaikkien aikojen neuvottelut.

”Kauppasopimukset, työvoima, tuet ja lait ovat kaikki nyt pöydällä. NFU kysyy kaikkien tuotantoalojen mielipiteitä kaikkialta maasta”, puheenjohtaja Meurig Raymond sanoo.

NFU muistuttaa, että EU on Britannian suurin kauppakumppani eron jälkeenkin.

Tarkkaa tietoa siitä, ehtikö maataloushallinto Defra tekemään varasuunnitelmia EU-eron varalle, ei vielä ole. Se selviää muutaman viikon kuluessa.

NFU epäilee, onko Defralla voimavaroja hoitaa suuritöiset neuvottelut.

Brexit vaikuttaa EU:n maatalouteen ensimmäiseksi punnan arvon laskun kautta. Suurin kärsijä on Irlanti, jonka maatalousviennistä yli 40 prosenttia menee Britanniaan.

Britannian maatalous on hyötynyt punnan laskusta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT