Politiikka

Kaikkonen: Keskusta ajaa maataloudelle kriisipakettia syksyllä

Pääministeri näkee taloudessa jo "tekemisen meininkiä". Oulussa kokoontuva keskustan eduskuntaryhmä listaa tänään parisataa purettavaa normia.
Eija Mansikkamäki

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen lupaa maataloudelle helpotusta syksyllä.

"Keskustan eduskuntaryhmä edellyttää, että syksyn lisätalousarviossa päätetään maatalouden kriisipaketista lupausten mukaisesti", Kaikkonen sanoi tiistaina keskustan kansanedustajien kesäkokouksessa Oulussa.

"Maatalouden tukalaa tilannetta on helpotettava ja kotimainen ruoka turvattava. Kyse on kansallisesta henkivakuutuksesta", Kaikkonen sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä ei kuitenkaan maininnut omassa poliittisessa katsauksessaan maataloutta. Hän kehui sen sijaan kokouskaupunki Oulun askelia biotalouden suuntaan eli julkisen puolen näyttämää esimerkkiä.

Sipilä näkee Suomen taloustilanteen aiempaa valoisampana, sillä työllisten määrä on kasvanut ja ihmisten epävarmuus työpaikan säilymisestä vähentynyt.

"Apatian kehä on kääntynyt toivoksi paremmasta ja tekemisen meiningiksi", Sipilä sanoi. Hän joutui tosin lisäämään, että talouden kasvu perustuu edelleen yksityiseen kulutukseen, eikä vienti vedä vieläkään.

Sipilän mukaan Suomi ei ole vielä toivotulla kasvu-uralla, mutta jos valoisat merkit säilyvät, työllisyys kasvaa, julkiset menot saadaan kuriin ja kilpailukykysopimus pitää, velaksi eläminen loppuu vuonna 2021.

Sipilä huomautti, että "homman idea" eli kilpailukykysopimuksen tavoite on ollut koko ajan tehdä rakenteellinen muutos ja parantaa julkisen puolen säästöillä yksityisen sektorin kilpailukykyä.

Hänen mukaansa Ruotsi voidaan saavuttaa suhteellisessa kilpailukyvyssä jo ensi vuonna ja Saksa vaalikauden lopussa.

Työllisyys kaipaa kuitenkin lisätoimia, joista yksi on mahdollisuus käyttää työttömän peruspäivärahaa palkkatukeen tai yrittäjän starttirahan, kuten muissa Pohjoismaissa.

"Vetoan työmarkkinajärjestöihin, että myös ansiosidonnaista päivärahaa voitaisiin käyttää näihin aktiivisemmin."

Sipilä kiitteli palkansaajia kilpailukykysopimuksen synnyttämisessä.

"Emme todellakaan unohda teitä."

Hallitus tuo eduskuntaan myös yrittäjyysveropaketin yrittäjävähennyksineen.

Tänään keskusta julkaisee puoliltapäivin kahdensadan toimenpiteen listan byrokratian vähentämiseksi eli normien purkamiseksi, mistä myös toivotaan helpotusta maan saamiseksi nousu-uralle.

Britannian EU-erosta Sipilä totesi, että "unioni ei kaadu yhden jäsenvaltion eroon", mutta sen jatkuminen edellyttää kansalaisten luottamusta.

Laajempi maailmanpolitiikan tilanne huoletti enemmän.

"Ensimmäistä kertaa on merkkejä siitä, ettei maailma muutukaan päivä päivältä paremmaksi", Sipilä sanoi mainiten muun muassa salakavalan terrorismin, populistiset liikkeet, globalisaatiovastaisuuden ja vapaakauppaan kohdistuvat ongelmat.

Lue lisää

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä: "Keväällä ei tarvita lisää ilmastopäätöksiä eikä polttoaineiden veronkorotuksia"

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Asevelvollisuuskomitea esittää kutsuntoja myös naisille – koko ikäluokalle järjestettäisiin jatkossa yhteinen kutsuntapäivä

Toive Ruotsiin: Hultqvistin linja jatkukoon