Politiikka

Kaila, Hornborg ja Vesanto kisaavat MMM:n ruokaosaston johtajan paikasta

Risto Artjoen seuraajaksi elintarvike- ja maataloushallinnon johtajaksi on ehdolla viisi tunnettua ja neljä vähemmän tunnettua.
Jaana Kankaanpää
Ruokaosaston johtajaksi ovat hakeneet muun muassa Minna-Mari Kaila (vasemmalla), Michael Hornborg ja Taina Vesanto.

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) ruokaosaston johtajaksi on hakenut yhdeksän henkilöä. Paikka vapautui, kun Risto Artjoki siirtyi vajaa kuukausi sitten kokoomuksen ministeriryhmän valtiosihteeriksi.

Kaksi hakijaa on tuottajaväelle erityisen tuttuja. Minna-Mari Kaila johtaa MTK:n maatalousedunvalvontaa. Hän työskenteli MMM:ssä valtiosihteerinä edellisten keskustaministerien aikaan.

Michael Hornborg on MTK:n entinen puheenjohtaja, joka on toiminut Profur ry:n eli Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton toiminnanjohtajana kahteen otteeseen. Hän viljelee lohjalaista Laakspohjan kartanoa.

Ministeriön sisältä paikkaan hakee kolme pitkän linjan ruoka- ja maataloushallinnon osaajaa.

Maatalousneuvos Taina Vesanto johtaa ruokaosastoon kuuluvaa maaseudun kehittämisyksikköä. Hän haki tehtävää myös kaksi vuotta sitten, kun ministeriön hallintoa uudistettiin.

Tehtävää hakevat myös Brysselissä Suomen pysyvässä edustustossa erityisasiantuntijoina työskentelevät Kirsi Heinonen ja Jyri Ollila. Heinonen työskentelee eläin- ja kasvinterveyden sekä elintarvikeasioissa ja Ollila kalastuksessa ja luonnonvaroissa.

Tehtävää hakivat myös Katarina Juhola, Harri Lyly, Ari Raatikainen ja Emilia Savolainen.

Ruokaosastoa johtaa ylijohtaja Veli-Pekka Talvela, kunnes uusi viranhaltija astuu toimeen.

Kun ruokaosasto perustettiin, sen johtaminen kiinnosti huomattavan paljon enemmän.Tehtävää haki peräti 24 henkilöä. Silloinen ministeri Petteri Orpo (kok.) valitsi siis tehtävään valtiosihteerinsä Risto Artjoen, joka on työskennellyt Suomen EU-ajan alusta asti maatalous- ja ruokapolitiikan kysymysten parissa.

Lue lisää

Neuvontapalvelut ja viranomaiset keräävät tiloilta valtavat määrät dataa, joka ei ole kuitenkaan viljelijöiden käytettävissä – "lisää avoimuutta peliin"

MMM:n asetusluonnos velvoittaisi koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröintiin

Ministeriö vahvisti porojen enimmäismäärät

"Haluan mallin, joka tyhjentää muuttotappiokunnat vaikkapa 30 vuoden siirtymäajalla" – helsinkiläinen kokoomusaktiivi vaatii maaseudun autioittamista poliittisin päätöksin