Politiikka

Kansalaisaloite: Sianlihalle ei maahantuontilupaa, jos saparot on katkaistu

Politiikka 29.03.2017

Rutiininomainen saparonkatkaisu on vastoin EU:n direktiiviä.


Markku Vuorikari
Suomessa saparoita ei katkaista toisin kuin melkein kaikissa muissa EU-maissa.

Entinen sikatilallinen ja MaaseutuMedian päätoimittaja Hannu Koivisto on laittanut vireille kansalaisaloitteen, jolla halutaan Suomessa sallittavan vain EU:n direktiivin mukaisen sianlihan myynti.

EU-neuvoston direktiivi 2008/120/EY:ssä sikojen suojelusta todetaan seuraavaa: "Hännän katkaisua tai kulmahampaiden lyhentämistä ei saa tehdä rutiininomaisesti vaan ainoastaan kun on todisteita siitä, että emakoiden nisissä tai muiden sikojen korvissa tai hännissä on vammoja."

Saparonkatkaisu tehdään useimmissa EU-maissa rutiininomaisesti.

"Näin tuotettua lihaa ei tule markkinoida maahan, jossa noudatetaan direktiiviä, vaan se on myytävä sisämarkkinoilla", aloitteessa painotetaan.

"Suomeen tulee säätää laki, että maahan voidaan tuoda sianlihaa vain jos se on direktiivin mukaisesti tuotettua."

Aloite on kerännyt ensimmäisenä päivänä jo yli 500 nimeä. Koivisto kertoo, että reaktiot siihen ovat olleet positiivisia mutta monet ihmettelevät, miksi se koskee vain sianlihaa.

"Tästä on hyvä aloittaa keskustelu, koska tämä on niin selkeästi direktiivin vastaista. Suomessa eläinten hyvinvointi hoidetaan hyvin ja silti tänne saa tuoda ja täällä saa myydä tavaraa, jota ei saisi tuottaa."

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo keskustelleensa kansalaisaloitteesta Koiviston kanssa.

"Koivisto on oikealla asialla. Aloite on tärkeä keskustelun herättäjä ja tukee myös MTK:n työtä asiassa", Marttila sanoo.

Hän arvioi, ettei tuontikiellon asettaminen saparottomalle sialle yhteismarkkinoilla ole helppoa.

"Aloite edistää kuitenkin sitä, että myös muut jäsenmaat EU:ssa velvoitetaan noudattamaan sovittuja pelisääntöjä. Nykytilanteessa Suomen ja Ruotsin kilpailukyky kärsii."

Jos kansalaisaloite tulisi voimaan, olisi Ruotsi Koiviston mukaan ainoa maa, josta saisi Suomeen tulevaisuudessa tuoda lihaa. Siellä tuottajahinta on kuitenkin huomattavasti korkeampi kuin Suomessa.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT