Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Katainen Venäjän pakotteista: Ei suurta vaikutusta koko EU:lle, tosin maitosektori kärsinyt paljon

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen luonnehtii EU:n pakolaistilannetta "pirulliseksi ongelmaksi".
Janne Impiö
EU-komissaari Jyrki Katainen piipahti Politiikan toimittajien lounaalla. Vierellä yhdistyksen puheenjohtaja Sylvia Bjon (vas.) ja sihteeri Annakaisa Suni.

Euroopan unioni asetti kesällä 2014 Venäjälle talouspakotteita maan Ukraina-politiikan vuoksi. EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen arvioi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa, että unionin vastatoimista huolimatta tilanne ei ole vakautunut Ukrainassa, eikä myöskään tavoiteltua Minskin sopimusta ole laitettu täytäntöön.

"Rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että Ukraina ei ole myöskään omalta osaltaan tehnyt kaikkea, mitä Minskin sopimuksessa on määrätty tehtäväksi."

"Venäjä ei ole yksin vastuussa siitä, että sopimusta ei ole saatu käytäntöön."

Eurooppa-neuvosto pohtii ensi kesäkuussa pakotteiden jatkoa. Katainen ei ota kantaa siihen, pitäisikö pakotepolitiikkaa jatkaa.

Tiedossa on, että EU olisi valmis harkitsemaan pakotteiden purkua, mikäli Venäjä ja Ukrainan täyttäisivät sopimuksen vaatimukset.

Kataisen mukaan EU voi vastata Venäjän sotilaallisiin toimiin Ukrainassa ainoastaan diplomaattisin keinoin käyttämällä taloudellisia ja poliittisia keinoja.

Kataisen mielestä Venäjä haluaa edelleen osoittaa, että on "normaalia miehittää osa itsenäisestä naapurinmaasta käyttämällä sotilaallista voimaa".

"Toisin kuin Venäjä, EU ei ole valmis käyttämään sotilaallista voimaa naapuriaan kohtaan. Ainoana vaihtoehtona ovat taloudelliset pakotteet."

Kataisen arvion mukaan Venäjän asettamista pakotteista ei ole koko EU:n laajuisesti ollut kovin suurta taloudellista haittaa.

"Toimiala- ja maakohtaisesti tilanne on vähän toisenlainen. Yhdenkään jäsenmaan kohdalla se ei ole ollut kriittinen. Suomessa maitosektorille pakotteilla on ollut iso merkitys."

Monissa muissa EU-maissa, joissa maataloussektori on kärsinyt, on pystytty Kataisen mukaan löytämään korvaavia markkinoita.

"Venäjän kohdalla EU:n pakotteilla on ollut vaikutus talouteen. Öljyn hinnan laskulla on vieläkin suurempi vaikutus talouteen."

EU:n ja Turkin vähän aikaa sitten sopima pakolaissopimus ei ratkaise Kataisen mielestä EU:n kohdistuvaa pakolaisongelmaa.

Hän myöntää, että sopimus ei miellytä kaikkia, eikä se ole täydellinen ratkaisu.

"Se ei yksin ratkaise pakolaisuutta missään olosuhteissa, mutta se on käytännönläheinen pyrkimys saada pakolaisten kohtelu Euroopassa järjelliseen muotoon."

Kataisen mielestä tässä vaiheessa pitää myös hyväksyä se, että ratkaisut ovat epätäydellisiä.

"Pirullinen ongelma", hän luonnehtii tilannetta.

"Tarvitaan joukko epätäydellisiä ratkaisuja, jotta voidaan auttaa ihmisiä. Voimme välttää tilanteen, jossa yhdestä jäsenmaasta tulee pakolaisleiri."

Lue lisää

Euroopan pitäisi tarjota venäläisille väljempää matkustusta, ehdottaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: "Poliittisia vapauksia kaipaava keskiluokka olisi Putinin pahin painajainen"

Herääkö Nato koomastaan?

Jalkapallo nostaa ihmisoikeudet esille

Marin vastaa vihreiden syytöksiin sooloilusta metsälinjassa: "Ei ole näin, olen edustanut hallituksessa muodostettuja kantoja"