Politiikka

Kaupan hintakisa ei lopu koskaan, täräyttää Lidlin johtaja

Lauri Sipposen mielestä ruokakauppa ei jyrää teollisuutta ja sitä kautta tuottajia.
Sari Gustafsson
Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen kertoo, että pitkin vuotta kuntien johtajat ja elinkeinoihmiset soittelevat ja pyytävät myymälän perustamista paikkakunnalle. "Peruste on valinnanvaran, tarjonnan ja kilpailun lisääminen. Kuntien näkökulmasta kunta on tietysti sitä houkuttelevampi mitä enemmän palvelutarjontaa siellä on."

Suomen Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen sanoo, että ruuan hinta on noussut ylijumalalliseksi asiaksi. Kilpailla voisi myös muilla tavoilla.

"Toki hinnalla kilpailu ei koskaan tule loppumaan. Se on raakaa todellisuutta. Ei suomalaisilta voi anella, että ostakaa kalliilla. Eikä kuluttaja tule sanomaan, että ihan sama mitä tuote maksaa, minä maksan siitä ihan mitä vain", Sipponen sanoo.

Yhtä kaikki Lidlin tähtäimenä on tarjota Suomen edullisin ostoskori suhteessa kilpailijoihin.

Sipponen myöntää, että tilanne ei ole ruokaketjun monille toimijoille helppo, mutta vastakkainasettelu ei hänestä asiaa ratkaise.

"Keskustelussa on se ihmeellinen käsitys, että ruokakauppa jyrää teollisuutta ja sen takia teollisuuden on pakko jyrätä tuottajaa. Ei se aidon oikeasti ole niin", hän vakuuttaa.

Sipposen mukaan ihanteellinen tilanne on, kun ruokaketjun toimijoita on joka puolella useita ja laaja-alaisesti.

”Jos jossain kohdassa ruokaketjussa syntyy kapeikko, että on liian vähän toimijoita tai liian vähän tarjontaa ostaa tai myydä, syntyy häiriöitä.”

”Silloin tulee vääränlaisia riippuvuussuhteita, ja usein ne aiheuttavat tuskaa: markkinahinnalle, tuotantomäärien osalta ja maatalouden osalta, kun on vielä erilaista satoa ja keliä. Jos on liian vähän tarjontaa ostaa tai myydä, pystytään käyttämään hyväksi omaa tai toisen asemaa."

Lauri Sipposen koko haastattelu ilmestyi MT:n Viikonvaihde-liitteessä 30.12.

Lue myös:

Lidlin johtaja perää turpaanoton sijasta tuotekehittelyä ja vientiä.

Lue lisää

Ruuan arvoketju on rikki

Luonto ei ole loputon, ympäristötutkija Ville Lähde sanoo – siksi ihmisten täytyy jälleen opetella elämään niukkuuden kanssa

VR Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi Lauri Sipponen

Lidl vetää myynnistä karamellisoituja pähkinöitä – sisältävät syöpää aiheuttavaa ainetta