Politiikka

Kelan pääjohtaja Aaltonen: Asumistuen ja lapsilisän voisi porrastaa

Politiikka 30.06.2017

Kelassa pohditaan hälytysrajan asettamista useiden tukien varassa pitkään oleville. Hallituksen tulisi jatkaa ja laajentaa perustulokokeilua erityisesti nuoriin.


Sanne Katainen
Elli Aaltonen on johtanut Kelaa puoli vuotta.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen uudistaisi sosiaaliturvaa. Lapsilisiä voisi maksaa suurempina perheille, joissa lapsen hyvinvointi on niistä kiinni. Myös asumistukia voitaisiin eriyttää.

”Kallis asuminen on kuitenkin suurin työllistymisen este”, Aaltonen sanoo. Kelan tilastoista voi arvioida, ettei hallituksen puoliväliriihen ratkaisu neliövuokrasääntelystä tule toimimaan, vaan kiristys siirtyy osittain viimesijaiseen toimeentulotukeen.

"Jos perusturvaa yhdenmukaistetaan, pitäisikö asumisen osaa vaihdella sen mukaan, missä päin asut eli olisiko tuki erilainen, jos asut vaikka Helsingissä?" Aaltonen kysyy MT:n haastattelussa. Hallituksen ajatus neliövuokrasääntelystä ei toimi, vaan lisäisi toimeentulotuen tarvetta.

Pysyvään etuuksilla elämiseen olisi Aaltosesta puututtava nykyistä jämäkämmin.

"Etenkään nuorten kohdalla ei ole onnistuttu, jos asioita hoidetaan vain rahalla. Voimme laittaa tietoihimme hälytysrajan, jos asiakas on liian monen etuuden saaja liian pitkään."

Etuuksien tulisi olla vastikkeellisia ja kannustaa ihmisiä työhön, opiskelun tai vapaaehtoistyön pariin. Työttömyysturva voisi hänen mielestään olla vastikkeellinen.

”Jos ihmisen ei tarvitsisi koko ajan laskea, kannattaako työtä ottaa vastaan, se voisi aktivoida eri tavoin kuin rankaisevuus”, Aaltonen sanoo.

”Etenkin nuoret pitäisi saada joko opiskelemaan tai työhön. Työnantajalle voitaisiin jopa maksaa osallistamistukea, että hän palkkaisi sellaisenkin nuoren, jolla ei ole koulutusta tai kokemusta.”

Päättäjät tarvitsevat tietoa ja ihminen porkkanoita. Yksi sellainen on perustulokokeilu, jota 2 000 työtöntä kokeilee tänä ja ensi vuonna 560 eurolla kuukaudessa. Kokeilun päässä saattaa häämöttää kaikille kansalaisille pyytämättä maksettava kuukausisumma, jonka lopullisen määrän säätää verotus.

Aaltosta kiinnostaa, vähentääkö perustulo kannustinloukkuja, helpottuuko lyhytaikaisen työn tekeminen, lisääntyykö opiskelu ja väheneekö sote-palveluiden käyttö.

”Tämän hallituksen tulisi ehdottomasti jatkaa kokeilua ja laajentaa sitä nuoriin sekä ottaa verotus mukaan. Mutta en usko, että syntyy sellaista kokemuksellista viisautta, että tämän hallituksen aikana perustulosta tehtäisiin pysyvämuotoinen.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit