Politiikka

Kerry: Brexit ei ehkä toteudu

Pörsseissä on alkanut näkyä elpymistä Britannian EU-eropäätöksestä johtuneen syöksyn jälkeen.
Lehtikuva/Jussi Nukari
Brexit on aiheuttanut briteissä pelkoja omasta taloudellisesta tilanteesta. Moni aikoo vähentää muun muassa matkailua.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry arvioi, että Britannian ero EU:sta ei ehkä toteudu. Kerryn mukaan briteillä ei ole aikomustakaan kiirehtiä lähtöä unionista, sillä eroprosessi on erittäin monimutkainen. Britit eivät halua päätyä tilanteeseen, jossa maa ajautuu kahden vuoden neuvottelujen jälkeen ulos unionista ilman suhteiden jatkoa koskevaa sopimusta.

Kerry kommentoi tilannetta vierailtuaan eilen Lontoossa tapaamassa eroavaa pääministeriä David Cameronia.

"Cameron ei koe voivansa aloittaa neuvotteluja asiasta, johon hän ei itse usko ja josta hän ei tiedä, miten se pitäisi toteuttaa", Kerry sanoi.

Myöskään useimmat EU-eron kannattajat eivät näytä tietävän miten tilanteessa pitäisi edetä.

Cameron on sanonut, ettei hän aio käynnistää artikla 50:n mukaista eroprosessia, vaan jättää sen seuraajansa tehtäväksi. Kun prosessi on aloitettu, on eroneuvotteluille kahden vuoden aikaraja.

Kerry sanoi, että brexitin perumiseen on useita eri keinoja.

"En halua ulkoministerin ominaisuudessa esitellä niitä tänään. Se olisi virhe. Mutta tapoja on monia", hän sanoi.

Yhdysvallat on perinteisesti pitänyt läheisen liittolaisensa Britannian vahvaa asemaa EU:ssa erittäin tärkeänä. Brexit-kansanäänestyksen tulos oli siten Washingtonille suuri takaisku. Amerikkalaiset pyrkivät nyt ajamaan brexitistä ratkaisua, joka sallisi läheisen yhteistyösuhteen Lontoon ja Brysselin välillä jatkuvan.

Pörssit elpymässä

Pörsseissä on alkanut näkyä elpymistä Britannian EU-eropäätöksestä johtuneen syöksyn jälkeen. Yhdysvalloissa keskeiset indeksit nousivat noin kaksi prosenttia parin pakkaselle päättyneen päivän jälkeen.

Tokiossa kauppaa käytiin jo toista päivää nousutunnelmissa ja osakkeiden arvo nousi alkukaupassa runsaan prosentin. Myös Hongkongissa pörssi avautui melkein prosentin nousuun.

Euroopassa pörssinousu alkoi jo eilen, ja esimerkiksi Helsingissä päivä päättyi lähes kolme prosenttia plussalle.

Aiheet brexit
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääministeriehdokas Boris Johnsonin koko ura on mokia ja möläytyksiä – tutkijan mukaan suosio selittyy Britannian luokkayhteiskunnalla

Brexit ja cap-rahat?

EU:n puheenjohtaja keskittyy asioihin