Politiikka

Keskustan eduskuntaryhmältä tuki liikenneministerille: "Bernerin työhön ollaan enimmäkseen tyytyväisiä"

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin toiminta nousee ensi viikolla keskustan eduskuntaryhmässä esille. Liikenneuudistus vedettiin yllättäen pois valmistelusta maanantaina.
JUHA SINISALO
Automyyjä Jorma Toivonen Levorannan autoliikkeestä Raumalta pitää autoveroalen pikaista perumista järkevänä ja oikeana ratkaisuna.

Keskustan sisällä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johtamaa liikenne-episodia tullaan puimaan jonkin aikaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo MT:lle, että ministerin ehdotuksen sisällöstä piti alun perin keskustella ryhmän ensimmäisessä kokouksessa ensi viikolla, heti kun eduskuntavuosi käynnistyy keskiviikkona.

"Kansanedustajat saivat palautetta paljon kentältä. Selvitys oli liian radikaali – tai vuosia edellä aikaansa. Selvää on, että jonkinlainen keskustelu aiheesta käydään ryhmässä", hän kertoo.

Kaikkonen ei halua lähteä tuomarina arvioimaan ministeriön menettelyä asian valmistelussa.

"Esitys yllätti rohkeudellaan varmasti koko keskustaväen."

Kaikkonen sanoo, että asian poliittisuutta pui hallitus sisäisesti.

"Eduskuntaryhmä ei ole ainakaan vaatimassa ministerin eroa. Luottamus on kyllä olemassa."

"Berner toimii välillä eri tyylillä, mihin on politiikassa totuttu. Käsitykseni on kuitenkin se, että Bernerin työhön ministerinä ollaan enimmäkseen tyytyväisiä."

Tiistaina Anne Berner totesi MT:lle, että hän ei aio välittää saamastaan kritiikistä.

"Vastaan vain omasta toimialastani. Jokainen tekee omia ratkaisuja ja omia kannanottoja", hän kommentoi hallituskumppanien kriittisiä lausuntoja.

Berner kertoo, että hän yrittää pysyä "valitsevissa olosuhteissa toimintakykyisenä". Hän pitää myös tärkeänä, että toiminta on myös "johdonmukaista, rehellistä ja avointa".

"Täytyy sanoa, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun saan kovaa kritiikkiä ja kovaa ryöpytystä. Se on ollut samanlaista liikennekaaren yhteydessä – tai oikeastaan kaikessa, mitä olen vienyt eteenpäin, olen saanut kovaa kritiikkiä ja kovaa vastustusta."

Liikenne- ja viestintäministeriön pikainen päätös liikenneuudistuksen vetämisestä takaisin oli oikea ja järkevä, toteaa automyyjä Jorma Toivonen Levorannan autoliikkeestä Raumalta.

Kaksi valmiiksi neuvoteltua kauppaa ehdittiin laittaa jo jäihin autoliikkeen toisessa myyntipisteessä maanantaina. Kun autoveroasia laitettiin jäihin, kaupat tehtiin tiistaina aamulla, Toivonen kertoo.

Hän ei usko, että autoverosähläys vaikuttaa autokauppaan.

"Tuskin yhtään kauppaa menetettiin."

Toivonen arvelee kuitenkin, että päätöksen viivyttäminen viikkoja tai kuukausia olisi pysäyttänyt etenkin työsuhdeautojen kaupan. Tavalliselle autoilijalle asialla ei olisi ollut niin paljon merkitystä varsinkaan, jos mukana seuraisi tuore vaihtoauto.

Toivonen teki maanantaina yhden autokaupan, vaikka autoveroasian perumisesta ei silloin ollut tietoa. Vaihtoauto oli uudehko, ja väliraha jäi joka tapauksessa pieneksi.

Aiemmin verkossa:

Berner pitää itseään toimintakykyisenä ministerinä: “Oikeastaan kaikessa olen saanut kovaa kritiikkiä”

Lue lisää

Sarjaromuttajien päivät ovat luetut – kohutun romutuspalkkiolain muutos tulee voimaan perjantaina

Bussi katoamassa maaseudulta

LVM: Aiotusta uutistoimistotuesta peräännyttiin, koska ministeriössä ei uskota STT:n toiminnan kannattavuuteen

KHO: Finavialle Bernerin aikana annettu omistajaohjaus ei ole liikesalaisuus