Politiikka

Keskustan kansanedustajat: "Susanna Koski levittää väärää tietoa"

Politiikka 14.11.2016

Kokoomuksen kansanedustaja moitti asuntoministeri Kimmo Tiilikaisen toimintaa viime viikon kolumnissaan.


Jaana Kankaanpää
Puukerrostalo rakenteilla Helsingin Pukinmäessä.

Keskustan kansanedustajat Petri Honkonen ja Hanna Kosonen korostavat mielipidekirjoituksessaan, että kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski johtaa kolumnissaan "Tiilikainen rakentaa homeista Faradayn häkkiä" lukijoita harhaan.

Koski kritisoi kirjoituksessaan Suomen sitoutumista EU:n nollarakentamisen direktiiviin, jossa uusilta taloilta vaaditaan erittäin pientä energiankulutusta. Hänen mielestään energiankulutuksessa säästäminen lisäisi todennäköisesti sisäilmaongelmia ja virittäisi uuden homepommin.

Keskustan kansanedustajat kyseenalaistavat Kosken asiantuntemuksen.

"Suotavaa olisi, että kansanedustaja tutustuisi hallituksen esitysten sisältöihin ja etenkin sellaisten esitysten, joista haluaa esittää mielipiteitä. Kehotamme Koskea tutustumaan ympäristöministeriön puurakentamisen edistämisen hankkeeseen vaikkapa ottamalla yhteyttä suoraan hankkeen ohjelmapäällikköön", kansanedustajat kirjoittavat.

"Asioihin perehtymällä selviäisi, että ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on tehnyt töitä puurakentamisen puolesta enemmän kuin vuosikausiin yksikään toinen ministeri."

Kansanedustajien mukaan EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi on tullut Suomessa voimaan jo vuonna 2010.

"Rakennusalan toimijat ovat laajasti olleet mukana valmistelemassa lakiesitystä vuodesta 2013 lähtien, joten aikataulua ei voi kutsua kunnianhimoiseksi. Koski toistaa kulunutta hokemaa siitä, että Suomi olisi EU:n kuuliainen ja esimerkillinen jäsenmaa. Jos näin olisi, Suomi ei olisi saanut komis­siolta toimeenpanoon liittyviä huomautuksia tämänkään direktiivin osalta", kansanedustajat painottavat.

"Suomi on jo viivytellyt direktiivin toimeenpanossa. Suomea uhkaavat sakot ilman toimeenpanoa. Olisiko Koski valmis käyttämään kymmeniä tuhansia euroja verovaroja päivittäin näiden sakkojen maksamiseen?"

Heidän mielestään energiatehokas rakentaminen ei lisää kosteusongelmia.

"Tosiasiassa nyt on mahdollisuus rakentamisen laadun parantamiseen asiantuntemuksen ja rakentamisen tekniikoiden kehittymisen myötä", Honkonen ja Kosonen painottavat.

"Kosken väitteet paksumpien eristekerrosten vaatimuksista ovat virheellisiä, koska esitys ei muuta seinärakenteiden vaatimuksia nykyisestä. Sen sijaan energiamääräyksiä valmistellaan rinnan kosteusturvallisuutta, sisäilmaa sekä ilmanvaihtoa koskevien vaatimusten kanssa. Tämä mahdollistaa eri teknisten kysymysten samanaikaisen yhteensovittamisen ja siten muun muassa sen, ettei rakennusta voi enää kastella rakennustöiden aikana."

Susanna Kosken kolumni: Tiilikainen rakentaa homeista Faradayn häkkiä

Koko mielipidekirjoitus: Kosken väitteet johtavat harhaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit