Politiikka

Kiina raottaa markkinoitaan Yhdysvalloille – sallii naudanlihan tuonnin viimeistään heinäkuussa

Naudanlihan tuonti on ollut kiellettyä vuodesta 2003.
Jaana Kankaanpää
Kiina lupaa sallia amerikkalaisen naudanlihan tuonnin heinäkuun puoliväliin mennessä. Kuvituskuva

Kiina ja Yhdysvallat ovat solmineet uuden kauppasopimuksen, jonka myötä Kiina avaa markkinoitaan Yhdysvalloille. Sopimus on melko rajattu. Kiina lupaa sallia amerikkalaisen naudanlihan tuonnin heinäkuun puoliväliin mennessä ja antaa amerikkalaisten korttimaksuyhtiöiden Visan ja MasterCardin tarjota palveluitaan. Ulkomaiset yhtiöt saavat myös tarjota Kiinassa luottoluokituspalveluita.

Yhdysvallat sallii vuorostaan kypsennetyn kananlihan tuonnin Kiinasta. Tuonti on ollut pitkään kielletty, koska amerikkalaiset ovat olleet huolissaan turvallisuudesta. Kiinan siipikarjatuotannossa leviävät sekä salmonella että lintuinfluenssa, mutta kypsennetyn lihan oletetaan olevan turvallista.

Kiina kielsi naudanlihan tuonnin Yhdysvalloista vuonna 2003, kun Yhdysvalloista löytyi BSE- eli hullun lehmän tautiin sairastunut nauta. Virallisesti Kiina salli naudanlihan tuonnin jo viime syksynä, mutta käytännössä päätös on toistaiseksi jäänyt kuolleeksi kirjameksi.

Lisäksi Kiina on luvannut nopeuttaa amerikkalaisten geenimuunneltujen siementen tuontihakemusten hyväksyntää. Yhdysvallat taas sallii nesteytetyn maakaasun viennin Kiinan.

Kiinan ja Yhdysvaltojen presidentit Xi Jinping ja Donald Trump lämmittelivät maidensa kauppasuhteita viime kuussa, kun he tapasivat Trumpin loma-asunnolla Floridan Mar-a-Lagossa. Presidentit sopivat sadan päivän ohjelmasta kauppasuhteiden kehittämiseksi.

Vaalikampanjansa aikana Trump uhosi tiukoista toimista Kiinaa vastaan ja syytti sitä epäreilusta kilpailusta ja valuuttakurssimanipuloinnista. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on noin 300 miljardia dollaria ylijäämäinen. Tiukat puheet ovat sittemmin vaihtuneet liennytyshenkeen, kun Trump on hakenut Kiinan tukea Pohjois-Koreaa vastaan.

Trump ylisti Xitä Economistin haastattelussa tällä viikolla.

"Minä uskon, että hän pitää minusta paljon. Hän on mahtava tyyppi", Trump kehui virkaveljeään.

Nyt julkistettu kauppasopimus herätti Yhdysvaltojen elinkeinoelämän puolella vain varovaista optimismia, sillä Kiinan antamat aiemmat lupaukset kaupan avaamisesta ovat usein jäänet toteutumatta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Grönlanti: "Emme ole myytävänä"

Trump haluaa ostaa Grönlannin – Tanska ei aio myydä

Yhdysvallat lykkää joidenkin kiinalaistuotteiden tuontitulleja – listalla muun muassa leluja ja tietokoneita