Politiikka

Kinnulalaisyrittäjä kritisoi poliisin saavutettavuutta: “Kun pantasusi häviää, niin resursseja riittää”

Politiikka 30.05.2017

Kahvilayrittäjä Mari Muhonen arvioi, ettei poliisi ole enää kunnolla saavutettavissa Kinnulassa.


Kari Salonen
Muhosen mielestä poliisi ei oikeastaan enää ole kunnolla saavutettavissa Kinnulassa. Kuvituskuva

Kahvilaa Keski-Suomen Kinnulassa pyörittävä Mari Muhonen arvioi, että poliisin saavutettavuus Kinnulassa on heikentynyt viime vuosina.

"Tämä on alkanut mennä siihen, ettei ilkivaltatilanteisiin reagoida. Jos ei ole kameroita, he eivät edes vaivaudu paikalle", hän sanoo.

"Silloin vielä, kun liikkuva poliisi oli, poliisi joskus näkyi täällä. Jos täällä nyt näkyy poliisiauto, niin tietää, että jotain on tapahtunut", hän jatkaa.

Muhonen on toiminut Kinnulassa yrittäjänä 13 vuotta. Hän muistaa lähimenneisyydestä ainakin kaksi kertaa, jolloin poliisia on saanut odottaa pitkään.

Toisessa näistä tilanteista poliisi jätti kokonaan reagoimatta varkausilmoitukseen.

Kerran hän teki tuttavansa jälkeen hätäkeskukseen ilmoituksen rattijuoposta. Ilmoituksia jätettiin tuolloin Muhosen muistin mukaan ainakin kolme. Tämän jälkeen hän soitti asiasta myös poliisille. Tällöin partio oli reilusti yli tunnin matkan päästä Kinnulasta. Poliisin seuraavia sanoja voi pitää melko yllättävinä.

"He käskivät minua soittamaan rattijuopon vaimolle, että tämä estäisi ajoon lähtemisen", Muhonen kertoo.

Muhonen soitti asiasta myöhemmin vielä uudelleen hätäkeskukseen. Hätäkeskusvirkailija ei uskonut, että poliisi olisi todella ohjeistanut Muhosta soittamaan itse.

"Kyllä nämä jollekin muulle kuuluu kuin meille", Muhonen jatkaa.

Hän muistaa, että aikaisemmin poliisi on usein sentään jotenkin reagoinut ilmoituksiin.

Eräässä murtotapauksessa Muhonen selvitti itse sosiaalisen median avulla tapauksen tekijät. Tällöin poliisi totesi, että koska kyse on aineellisesta omaisuudesta, tapaus siirtyy tutkijan pöydälle.

"Poliisilla ei joko ole aikaa tai resursseja, kun tiedetään ketkä ovat tekijöitä", Muhonen uskoo.

Yrittäjän mukaan poliisin tutkija kertoi myös, että tieto poliisilaitosten välillä ei kulje vaikkapa silloin, jos varkaat ovat kotoisin poliisilaitosten rajojen toiselta puolelta kuin varkauden kohde.

Muhonen kritisoi poliisin resurssien jakautumista.

"Kyllä kun pantasusi häviää, niin sitten riittää resursseja. Kannattaisi miettiä, missä ne prioriteetit on", yrittäjä sanoo.

Muhosen mielestä niin sanotuille poliisin vanhoille tutuille eli pikkurikollisille pitäisi tehdä jotain.

"Kuinka paljon meillä pitää oikein olla näitä poliisin vanhoja tuttuja. Ehkä varmaan laissakin on jotain vikaa, kun heitä on näin paljon", Muhonen jatkaa.

Vaikka yrittäjä haluaisi ratkaista ongelman, hän ei kuitenkaan laittaisi pikkurikollisia vankilaan, sillä vankilat ovat jo melko täynnä.

"Laittaisin heidät keräämään roskia tai raivaamaan mettiä", Muhonen ehdottaa.

Lue lisää:

Savon Sanomat: Poliisia pitää odottaa pisimpään Itä-Suomessa

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT