Politiikka

Kokoomuksen Lepomäki: Hallitusratkaisu tehtiin hätiköiden

Politiikka 15.06.2017

"Olisin itse pääministerinä ottanut aikalisän ja käynyt tarkemmin läpi vaihtoehtoja."


Jaana Kankaanpää
Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki olisi käyttänyt enemmän harkinta-aikaa hallituskriisin ratkaisemiseen.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sanoo tukevansa nykyistä hallitusta ja sen ohjelmaa, vaikka olisikin itse toiminut toisin alkuviikolla.

"Olisin itse pääministerinä ottanut pidemmän aikalisän ja käynyt tarkemmin läpi vaihtoehtoja ja hallitusohjelmaa. Ymmärrän nykyisen ratkaisun, mutta minusta se tapahtui hätiköiden mukavuusalueella", Lepomäki sanoo MT:lle. Vaihtoehtoihin olisi kuulunut esimerkiksi RKP-KD-yhteistyön selvittäminen.

"Maanantaina keskusteltiin arvopohjasta ja ratkaisu olla jatkamatta yhteistyötä perussuomalaisten kanssa oli aivan oikea. Mutta tiistaina arvokeskustelua ei enää käyty, kun päätettiin jatkaa vanhalla pohjalla. En sano, että arvoissa olisi nyt välttämättä ongelmaa, mutta prosessi olisi pitänyt tehdä johdonmukaisemmin."

Lepomäki ei olisi sulkenut myöskään uusia vaaleja pois. Viime eduskuntavaaleihin verrattuna kokoomuksen kannatus on nyt 2,3 prosenttiyksikköä korkeampi ja keskustan 2,7 prosenttiyksikköä alempi.

Lepomäki pyrki vuosi sitten kokoomuksen puheenjohtajaksi Petteri Orpon kilpakumppanina. Hänen mielestään kokoomuksella olisi nyt ollut tilaisuus nostaa painoarvoaan ja käydä hallitusohjelmaa läpi.

Eduskuntaryhmässä oli esitetty myös isomman salkkumäärän vaatimista, koska perussuomalaisten ryhmä typistyi.

Lepomäki ei kuitenkaan näe, että ryhmässä olisi syntynyt pysyvää oppositiota.

"Ryhmä tukee yksimielisesti puheenjohtajan esitystä, tosin jouduin itse lähtemään sieltä pois ennen lopullisen siunauksen antamista."

Lepomäen mielestä hallituksella olisi nyt ollut sopiva paikka jämäköittää hallitusohjelmassa sovittujen tavoitteiden ajamista, tärkeimpinä työllisyys, sote-uudistus ja valtiontalous.

"Työmarkkinapuolella olisi pitänyt sopia paikallisen sopimisen edistämisestä, koska kilpailukykysopimus jäädytti sopimismallin kivikautiselle tasolle. Ja nyt, kun taloudessa lähestytään suhdannehuippua, rahaa ei pidä tuhlata, vaan käyttää veronalennuksiin ja valtionvelan lyhentämiseen."

Toinen kokoomuksen kansanedustaja, Susanna Koski sanoo, että nyt tehty ratkaisu oli paljon parempi kuin maanantainen ilmoitus kaataa hallitus. Kansanedustajat Koski ja Wille Rydman arvostelivat tuoreeltaan päätöstä lopettaa hallitusyhteistyö Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

"Sille ei esitetty vaihtoehtoja ja se olisi ollut liian hallitukselle poliittisesti liian riskialtis tilanne. Tärkeintä on nyt toimiva hallitus, joka toteuttaa hallitusohjelman loppuun."

Halla-ahon kanssa hallitusyhteistyön tyrmännyt Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti MT:lle, ettei halua kommentoida Orpon ratkaisua ja ministerien määrää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit