Kunnat höyläsivät viime vuonna henkilöstömenoistaan lähes kaksi prosenttia - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kunnat höyläsivät viime vuonna henkilöstömenoistaan lähes kaksi prosenttia

Henkilöstöä vähennetään edelleen tänä vuonna. Irtisanomisten sijaan säästöjä on haettu lomautuksista.
Kunta-alalla säästettiin reilusti työntekijöistä. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Kuntatyönantajien mukaan kunta-alalla säästettiin viime vuonna henkilöstömenoista yhteensä 357 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 1,7 prosenttia koko potista. Kunta-alan työvoimakustannukset olivat kaikkiaan 21 miljardia euroa.

Kunnat arvioivat, että säästötarpeet ovat tänä vuonna samaa luokkaa kuin viime vuonna.

Kuntasektori työllisti suurimmillaan 441 000 ihmistä vuonna 2011, mutta määrä on viime vuosina laskenut. Kunnat ennakoivat, että ensi vuonna henkilöstömäärä laskee 414 000:n. Arvio on, että sote-uudistuksen myötä maakuntatyönantajien palvelukseen siirtyy vuoden 2019 alusta yli 210 000 henkilöä.

Suurin osa säästöistä syntyi luonnollisen poistuman kautta. Suunta on ollut sama myös aiemmissa säästötiedusteluissa. Säästöjä saatiin myös vähentämällä sijaisten ja määräaikaisten käyttöä sekä jättämällä virkoja ja toimia täyttämättä.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen arvioi, että kunnissa haetaan pysyviä säästöjä muun muassa rakenteellisilla muutoksilla ja ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla. Reilu neljännes kyselyyn vastanneista kunnista tai kuntayhtymistä oli laatinut ohjelman talouden tasapainottamiseksi.

Säästötoimista käytiin viime vuonna yt-neuvotteluita joka viidennessä tiedusteluun vastanneessa kunnassa tai kuntayhtymässä. Irtisanomiset jäivät edelleen harvinaisiksi, ja kuntasektorilla päädyttiin irtisanomaan noin 300 henkilöä. Lomautetuiksi joutui 2 400 kunta-alan palkansaajaa.

Lue lisää

Lähes koko Pirkanmaan lomitus Sastamalan vastuulle – jättiyksikkö tuottaa 30 000 lomituspäivää

Krista Kiurulla on nyt jalka kaasulla

Hallitusta kootaan nyt kovalla riskillä

Maakuntajohtajat harmittelevat soten kaatumista – "Maakuntamalli on hyvä pohja uudistukselle"