Politiikka

Li Andersson lopettaisi parsinavetat, turkistarhat ja turpeennoston–eikä broilerin kasvatuskaan saa kehuja

Politiikka 29.08.2016

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kasvissyöjä Li Andersson vannoo eettisyyden ja luomutuotannon nimiin. Broilerintuotantoa hän pitää epäeettisenä.


Jaana Kankaanpää
Li Andersson on saanut haastattelustaan maanantain MT:ssä vihaisia vastauksia tiukassa taloustilanteessa kamppailevilta viljelijöiltä.

Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä lihantuotannossa on ongelmia, esimerkiksi broilerinkasvatusta hän pitää epäeettisenä ja -luonnonmukaisena.

Maataloudessa on monta muutakin epäkohtaa. Parsinavetat, porsitushäkit, häkkikanalat ja turkistarhaus kuuluvat kiellettyjen listalle siirtymäajan jälkeen. Tuet niille pitäisi lopettaa heti.

Maatalous rehevöittää vesiä. Lääkkeitä ravinnepäästöihin ovat luomu, parhaat käytännöt sekä tuen suuntaaminen niille, jotka kehittävät viljelyään ympäristöystävälliseksi.

"Navetta- ja teurastamovideoiden paljastukset kertovat, että kaikki ei aina ole kunnossa."

Andersson on ylpeä siitä, että puolue on tehnyt oman maatalousohjelman. Siinä tukia esitetään siirrettäväksi aktiiviviljelijöille. Keneltä ne sitten otetaan pois? "Esimerkiksi Björn Wahlroosilta."

Maanviljelijöiden ahdingon helpottamiseen tarvittaisiin monta tekijää: sopeutumislaina, korkotuki, tuen maksatus kuntoon, kahdenkeskiset neuvottelut Venäjän kanssa vastapakotteista.

"Ruokatrendit ovat menossa hyvään suuntaan. Kasvissyönti avaa viljelijöille uusia mahdollisuuksia", Andersson uskoo.

"Mikäli kaikki suunnitellut biotuotetehtaat rakennetaan, metsien kestävyys vaarantuu", Andersson sanoo. Etelä-Suomessa pitäisi lisätä suojelualueita ja Metso-suojeluohjelman rahoja.

"Hiljaisille" metsänomistajille hän kehittäisi porkkanaa puun myynnin lisäämiseksi. Sukupolvenvaihdosten verohelpotukset sen sijaan eivät saa ymmärrystä.

Turpeen, hiilen ja öljyn käyttö pitäisi lopettaa nopeasti. Biopolttoaineet ja tuuli sekä aurinko täydentävät toisiaan. "Pelkästään biopolttoaineisiin ei pitäisi keskittyä, koska muualla kehitetään sähköautoilua voimakkaasti."

Maatiloja auttaisi Anderssonin mielestä hajautettu energiantuotanto.

Suomen talouden Andersson pistäisi kuntoon elvyttämällä eli lisäämällä julkista rahaa. Se merkitsisi myös toistaiseksi lisävelan ottoa, mutta siitä päästäisiin eroon, kun talous ja työllisyys lähtevät nousuun.

"Nytkin otetaan velkaa vaikka leikataan palveluja, mikä heikentää talouskasvua ja pitkittää taantumaa. Tällä on tuhoisa lopputulos. Iso talouspolitiikan linja on täysin epäonnistunut."

Andersson nimeää hallituksen kolme suurinta virhettä: 1) Tulonjakopolitiikka, tuloerot kasvavat. 2) Koulutus- ja tutkimusleikkaukset. 3) Tasa-arvon vähentyminen päivähoidon heikennysten vuoksi.

Veronalennusten hyöty on valunut suurituloisille.

Verotuksen progressiota tulisi kiristää ja yksinkertaistaa sekä estää pääomaveron hyväksikäyttö.

Kaikkien yritysten osinkojen verotus pitäisi yhdenmukaistaa, nyt hyötyvät suuret perheyritykset. Lisätuottoa valtio saisi 250 miljoonaa euroa.

Vuokrien nousua pitäisi hillitä lisäämällä tarjontaa kaavoituksen ja yleishyödyllisten asuntojen rakentamisen kautta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT