Politiikka

Liikenneministeriö keskeyttää liikenneverkkoselvityksen: "Sipilän kanssa sovittiin ettei autoverosta luovuta"

"Tarvitsemme jatkossakin rohkeutta tehdä uusia, ennakkoluulottomia avauksia liikenteen kehittämiseksi tulevaisuuden tarpeisiin", Berner korostaa.
Kari Salonen
Anne Bernerin mukaan liikenneverkon rahoitus vaatii uudistamista.

Liikenneministeriö keskeyttää liikenneverkkoselvityksen lausuntokierroksen.

"Selvityksen lähtökohta oli, että liikkumisen kustannukset eivät nouse. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa on sovittu, että autoverosta ei luovuta, ja sen vuoksi liikenneverkkoyhtiö ei voisi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja. Liiketaloudellisia edellytyksiä liikenneverkon kehittämiseksi ei siten ole olemassa, joten keskeytämme selvityksen", liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo ministeriön tiedotteessa.

"Haluan kiittää kaikkia valmistelutyöhön osallistuneita perusteellisen selvityksen tekemisestä ja uusien rohkeiden ajatusten esille tuomisesta. Kiitän myös kansalaisia ja sidosryhmiä saamastamme arvokkaasta palautteesta. Työmme ei mennyt hukkaan, vaan palvelee varmasti tavalla tai toisella liikenteen uudistustyössä, jota meidän on määrätietoisesti jatkettava. Tarvitsemme jatkossakin rohkeutta tehdä uusia, ennakkoluulottomia avauksia liikenteen kehittämiseksi tulevaisuuden tarpeisiin", hän jatkaa.

Bernerin mukaan liikenneverkon rahoitus vaatii uudistamista, vaikka yhtiömuotoinen toimintamalli ei saanut nyt kannatusta.

"Meillä on edelleen ratkaistavana useita isoja kysymyksiä, jotka liittyvät väylien rahoitukseen, kehittämiseen ja päästövähennyksiin. Myös vastuunjako valtion ja tulevien maakuntien kanssa on ratkaistava."

Valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan valtiovarainministeriön virkamies varoitti liikenneministeriötä autoveron muutosehdotusten markkinavaikutuksista. Hetemäki kertoo STT:lle aiemmin sähköpostitse, että ministeriön virkamies oli asian tiimoilta kutsuttuna muutamaan kokoukseen asiantuntijaksi ja varoitti tuolloin autoveron muutosehdotuksista koituvista markkinahäiriöistä.

Hetemäen mukaan muita keskusteluja asiasta ei käyty ministeriöiden välillä. Hetemäki kertoo, että autoveron poiston sisältymisestä selvitykseen kuultiin valtiovarainministeriössä ensimmäistä kertaa viime tiistaina, kaksi päivää ennen selvityksen julkistamista.

Hallitus on jatkanut kiistelyä liikenneverkkoyhtiöstä. Toisaalta kyse on selvityksen sisällöstä, mutta ministerit syyttelevät toisiaan myös liikenneuudistuksen toimintatavoista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antti Kaikkonen riitaantui vuosituhannen vaihteessa Paavo Väyrysen kanssa

Maaseudun takseille kysyntää

Lännen Media: Suomalaiset ovat melko tyytyväisiä Rinteen hallitukseen, mutta moni on epävarma kannastaan