Politiikka

Lintilä: Työtä, työtä, työtä

Politiikka 29.12.2016

Uusi elinkeinoministeri Lintilä uskoo Suomen talouden kasvavan ennustettua enemmän ensi vuonna.


Markku Vuorikari
Keskustan elinkeinoministeri Olli Rehn (vasemmalla) onnitteli seuraajaansa Mika Lintilää lokakuussa.

Tänään elinkeinoministerin valan vannonut Mika Lintilä (kesk.) haluaa osoittaa valtiovarainministeriön ennustukset Suomen talouskasvusta vääriksi.

"Ihmiset ja yritykset uskovat omaan talouteen ja se antaa kasvun kurssille vauhtia. Uskon talouden kasvavan ensi vuonna ennusteita nopeammin. Se on ainoa keino, millä palvelut pystytään takaamaan", Lintilä sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan ministerinä.

Valtionvarainministeriö ennustaa ensi vuodelle 0,9 prosentin ja seuraavalle vuodelle yhden prosentin kasvua.

Lintilä aloittaa heti valmistautumisen ensi huhtikuun puoliväliriiheen, jolloin hallitukselta odotetaan toimia loppukauden ajaksi.

Tarvittavista leikkauksista Lintilä on eri mieltä kuin valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Orpo on varoitellut yhden tai kahden miljardin euron leikkauksista.

"En usko, että tullaan tekemään merkittäviä leikkauksia, koska en usko talouskasvun jäävän niin alhaiseksi", Lintilä sanoo.

Talouskasvun ja työn lähteenä ovat investoinnit.

"Hallituksen kärkihankkeet tiivistyvät muutamaan. Kaiken ajatuksena on työtä, työtä ja työtä. Ja viennin ovi täytyy saada auki. Perinteistä teollisuutta ei voi unohtaa".

Suomen työllisyysaste on tällä hetkellä 68,6 prosenttia. Sen pitäisi olla noin 72 prosenttia, jotta nykyiset palvelut pystytään rahoittamaan.

Ministeriltä kysyttiin myös näkemystä kaivosyhtiö Terrafamen tilanteesta.

"Terrafamen rahoitus 100 miljoonaa riittää kesään saakka. Neuvotteluja rahoittajista käydään. Terrafamesta kerrotaan heti kun jotain kerrottavaa on".

Lintilä korvaa elinkeinoministerinä Olli Rehnin (kesk.), joka siirtyy Suomen pankin johtokuntaan ensi vuoden alkupuolella.

Lintilä on kotoisin Toholammilta ja hänet tunnetaan hevosmiehenä. Hän on Suomen Hippoksen puheenjohtaja, mutta luopuu tehtävästä.

Nykyisen hallituksen ministereistä on vaihtunut jo viisi. Yhdeksän ministeriä on ollut mukana hallituskauden alusta toukokuusta 2015 saakka.

Lintilän haastattelu MT:ssä 10.11. Lintilä haluaa palauttaa yritysten halun investoida

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT