Politiikka

Lomitus siirtyy maakuntiin – "rahoitus asukasluvun perusteella on 50 miljoonan tulonsiirto karja-Suomesta Uudellemaalle"

Politiikka 25.11.2016

Sote- ja maakuntauudistus siirtävät tehtäviä kunnilta maakunnille. Maaseutuhallinto, lomitus ja eläinlääkäripalvelut siirtyvät maakunnille 2019.


Ville-Petteri Määttä
Lomituspalvelut hoidetaan nyt kunnissa valtion toimeksiantotehtävinä. Vuonna 2019 lomituspalvelut siirtyvät maakunnille.

Osa kuntien tehtävistä siirtyy uusille maakunnille, kun ne aloittavat toimintansa vuonna 2019.

Maaseudun yrittäjän kannalta olennaisia muutoksia ovat maaseutuhallinnon, lomituksen ja eläinlääkäripalveluiden siirtyminen maakunnille.

"Maaseutuhallinnon uusi malli rakennetaan olemassa olevan verkoston pohjalta. Lomituksessa pitää huomioida, ettei vuosittain käytettävää 170 miljoonaa euroa jaeta asukasluvun perusteella. Se merkitsisi 50 miljoonan euron tulonsiirtoa karja-Suomesta Uudellemaalle", sanoo elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta.

Mäki-Hakolan mukaan eläinlääkäripäivystys pitää rakentaa niin, ettei palvelu karkaa maakunnan keskuskaupunkiin.

Sama pätee myös muun muassa yritys- ja työllisyyspalveluihin, joita tarjotaan jatkossa kaupallisten toimijoiden kautta.

Kunnilta maakunnille siirtyvät 2019 myös sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja pelastustoimi. Lisäksi maakunnille siirtyvät maakuntaliittojen tehtävät: aluekehittäminen, alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus ja liikennejärjestelmän suunnittelu.

Tehtävänsiirtoja pohditaan työryhmissä marraskuun loppuun asti. Kuntaliiton mukaan epäselviä kysymyksiä ja palveluita on vielä useita.

Vuonna 2012 kunnilla oli 535 lakisääteistä tehtävää.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT