Politiikka

Lomitusko turhaa? Mielensä pahoittanut viljelijä kutsuu puoluetoveri Vartian kylään

Politiikka 31.05.2016

"Mä tarjoan haalarit ja kumisaappaat. Hoidetaan vähän sikoja ja kanoja ja jutellaan käydään vaikka saunassa", ehdottaa somerolainen Mikko Välttilä.


Kari Salonen
Miko Välttilä tarttui tilaisuuteen, ja haluaa esitellä maanviljelijän arkea ja luomupossujaan puoluetoeverilleen.

Vihreiden kansanedustaja Antero Vartian vaatimus luopua valtion lomituspalveluista sai somerolaisen kanalayrittäjän tarttumaan kynään.

"Parahin veli Antero. Ja muutama muu maatalouden tukien kadehtija", luomuviljelijä ja MunaEggsPress -palveluyrittäjä Mikko Välttilä aloittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-bloginsa.

"Juuri, kun olin jotenkin edes toipunut veli Oskalan mielipiteenilmaisusta, siitä joka kosketteli alueellistamispolitiikkaa, sain eteeni tänä aamuna sinun mielipidekirjoituksesi maatalouslomituksesta. Ja taas tuli paha mieli. Kiukkukin."

Välttilä kertoo olevansa oikeistolainen viherliberaali, vihreiden jäsen vuodesta 2014, puoluevaltuuskunnan jäsen vuodesta 2015 ja Maaseutu- ja erävihreiden hallituksen jäsen.

Maajussi on valtiolla töissä

Perinpohjaisensa kirjoituksensa lopussa Välttilä kutsuu Vartian kylään, mutta sitä ennen hän selvittää kansanedustajalle ja puoluetoverilleen, kuinka maataloustuella subventoidaan ruoan kuluttajahintaa eikä se siis ole yritystuki.

"Minustakin tämä on aikansa elänyt tapa tehdä tätä juttua, mutta se on status quo, globaalisti", Välttilä kirjoittaa.

Maanviljelijä ei enää saa palkkaansa työstään ja tuotteistaan vaan tuista, ja on siis valtion palkollinen.

"Ja samalla kun yhteiskunta maksaa palkan, se myös käyttää järjettömät summat rahaa sen tuotannon valvontaan. Maajussi on siis valtiolla töissä. Tuottaa kansalaisille ruokaa niillä ehdoilla, joilla valtio haluaa ja siihen hintaan, jonka valtio maksaa."

"Suomalaisessa maaseutupolitiikassa on sellainen hieno piirre, että se haluaa turvata paitsi näiden palkollisten taloudellisen jaksamisen (siinä pahasti epäonnistuen, kiitos hallituksen pontevien toimien ongelmien ratkaisemiseksi), myös heidän fyysisen ja psyykkisen jaksamisensa niin, että heille tarjotaan myös mahdollisuus 26 vapaapäivään vuodessa", Välttilä kirjoittaa.

"Siis kaksikymmentäkuusi päivää vuodessa, yksi vapaapäivä joka toinen viikko".

Välttilä muistuttaa, että järjestelyllä turvataan myös eläinten hyvinvointia, "kun edes joskus se yrittäjä pääsee lepäämään sieltä navetasta tai sikalasta".

Haluatteko syödä bulkkiruokaa?

"Minä en oikein, veli Antero ja ne muutama muu, ymmärrä miksi te haluatte julkisuutta maaseutuvihamielisillä kirjoituksillanne. Uskotteko te itsekään siihen, että tämä maa pysyisi tämänkaltaisena tai muuttuisi paremmaksi jos maaseudun, siis lähes koko Suomen pinta-alan, elinvoimaisuudesta lakattaisiin pitämästä huolta?"

"Vai haluatteko oikeasti syödä vain ulkomaista bulkkiruokaa? Sitä, jonka jompi kumpi duopoliketju halvimmalla mahdollisella hinnalla maailmanmarkkinoilta ostaa? Ja sitten pitää loppu maan metsäteollisuuden raaka-ainevarastona josta sitten ajetaan rekoilla jalostettavat kaupunkeihin?"

Välttilä huomauttaa, että puolueen johto sanoi viikko sitten puoluekokouksessa, että "maaseudun yritteliäisyys mahdollistaa kaupunkien ekologisuuden".

"Miksi sinä, Antero et halua uskoa tätä? Miksi esität vain epäkohtia ja suuria numeroita yhtään miettimättä mitä niillä luvuilla tehdään?"

Vartia vaati lomituksen lopettamista, jotta tilakoko kasvaisi ja tuotanto tehostuisi.

"Kuinka vihreää on se, että maaseutu muuttuu vieläkin autiommaksi ja kaikki suomen tuhannet maatalouslomittajat jäävät työttömiksi?", Välttilä kysyy.

Antero kuule, tule kylään!

"Antero kuule, mä ehdotan sulle, että tule kylään. Varaa päivä aikaa. Mä tarjoan haalarit ja kumisaappaat. Hoidetaan vähän sikoja ja kanoja ja jutellaan samalla", Välttilä ehdottaa.

"Illalla voidaan pistää meidän laidunpossua ja luomuparsaa grilliin ja käydä vaikka saunassa. Mullakin on aika hyvä sauna. Tosin se on 120 vuotta vanhempi kuin sun sauna, mutta on sitä remontoitu. Siellä on sähkövalo ja suihkukin. Ajattele, maalla."

Mikko Välttilän blogikirjoitus Uudessa Suomessa

Aiheesta aiemmin:

Vihreiden Vartia vaatii valtion lomituspalveluiden lopettamista: “Muut yrittäjät joutuvat maksamaan lomasijaisensa itse”

Antero Vartian kirjoitus Helsingin Sanomissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit