Politiikka

"Maaseutu tarvitsee puolestapuhujia, ei perusteetonta ruikutusta"

Politiikka 11.06.2016

Olen kyllästynyt kuuntelemaan perusteetonta ruikutusta siitä, miten Etelä-Suomi elättää harvaan asuttuja maaseutualueita, täräyttää Tytti Määttä, Vaalan kunnanjohtaja.


Kuvakaappaus Korvesta & valtateiltä -verkkojulkaisusta
Korvesta ja valtateiltä -verkkojulkaisun tämänkertainen teema on "Kuka elättää ja kenet". Sivulta löytyy aiheesta useita artikkeleita.

Keskustelu Suomen kehittämisestä on mustavalkoista ja jää yhä eipäs–juupas-tasolle, toteaa Tuomo Eronen, Harvaan asutun maaseudun verkoston varapuheenjohtaja ja lehden päätoimittaja.

Eronen kirjoittaa aiheesta Korvesta ja valtateiltä -verkkojulkaisussa, jonka teemana on "Kuka elättää ja kenet". Hänen mielestään aluekeskustelua leimaa asenteellinen paatos.

Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä sanoo omassa artikkelissaan olevansa kyllästynyt kuuntelemaan perusteetonta ruikutusta siitä, miten Etelä-Suomi elättää harvaan asuttuja maaseutualueita.

"Minusta on fiksua ajatella, että koko maan voimavarat kannattaa hyödyntää Suomen kehittämisessä. Olisi pöljää ajatella, että viisaus, voimavarat ja kekseliäisyys elää vain maalla tai kaupungeissa, mutta ei molemmissa", sanoo Määttä, joka on Harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtaja.

Määtän mukaan myös maaseudun ihmiset haluavat vaikuttaa siihen, millainen on Suomen tulevaisuus.

"Hajautettu malli ottaa koko Suomen voimavarat käyttöön fiksusti, kasvattaa vientiä ja tuottaa hyvinvointia kaikille suomalaisille. Tämän vuoksi jonkun kannattaa ja pitää asua myös maaseudulla, ja siten varmistaa, että näin tapahtuu", hän kirjoittaa.

Tuomo Erosen mielestä tulevassa hallintouudistuksessa on kaikin keinoin pyrittävä varmistamaan, että maakunnissa on aidosti päätäntävaltaa ja lisää resursseja ja keinoja kehittää alueita.

"Maaseutu tarvitsee puolestapuhujia, ja ennen kaikkea sellaisia, jotka pystyvät arvioimaan oikein tulevaisuuden suunnan koko maailmassa. Ihmisten, vallan ja rakenteiden keskittyminen pieneen kolkkaan maata ei ole talouden, hyvinvoinnin, ympäristön ja turvallisuuden näkökulmasta välttämättä kovin kestävä ratkaisu."

Erosesta olisi ehdotonta viisautta arvioida alue- ja yhteiskuntapolitiikkaa nykyistä paljon pidemmällä tähtäimellä. Tutkimusten mukaan vanhempien ihmiset ohella myös nuoret ja nuoret aikuiset haluavat asua maalla ja viihtyvät siellä.

"Suuret globaalit kulutuksen ja teknologian muutostrendit saattavat nopeastikin muuttaa ihmisten valintoja, ja nykyiset keskittyneet rakenteet ovat pikemminkin rasite."

"Tulevaisuus on siis nimenomaan maaseudulla. Siksi politiikassa on juuri nyt osattava tehdä oikeita pitkän aikavälin strategisia päätöksiä."

Tytti Määtän koko kirjoitus: Koko maan voimavarat kannattaa hyödyntää Suomen kehittämisessä.

Tuomo Erosen koko pääkirjoitus.

Korvesta ja valtateiltä 1/2016 teemana Kuka elättää ja kenet

Lue myös:

Kommentti: Onko edessä vielä maallepako?

"Täällä maalla on rikas, vaikka on pienet tulot", sanoo "hörhöyhteisön" yrittäjä ja asuja

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT