Maatalouskomissaari Phil Hogan MT:n haastattelussa: Luonnonhaittakorvaus pysyy keskustelussa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Maatalouskomissaari Phil Hogan MT:n haastattelussa: Luonnonhaittakorvaus pysyy keskustelussa

Maatalouskomissaari Hogan aikoo vierailla Suomessa. "Vientimahdollisuuksia on etsitty myös suomalaisille tuotteille."
Juha roininen/ EUP-IMAGES
"Maatalous ei saa riittävästi huomiota, eikä se saa riittävästi arvostusta EU:n 60-vuotisessa historiassa. Maatalouspolitiikka on rauhan jälkeen EU:n suurin menestystarina. Meillä on myös moraalinen vastuu ruokkia maailman lisääntyvä väestö. EU:n täytyy näyttää siinä johtajuutta", maatalouskomissaari Phil Hogan sanoo.

Maatalouskomissaari Phil Hogan sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa sen, mitä suomalaiset viljelijät häneltä odottavat.

"Kun tietää Suomen maantieteellisen aseman, tuotantoa rajoittavat tekijät pitää ottaa huomioon. Komissio varmistaa, että luonnonhaittakorvaus pysyy keskustelussa", Hogan sanoo.

Seuraavan vuosien 2021–2027 capin kauden taustapapereissa on kirjattu myös toinen MTK:lle tärkeä tavoite, suorien tuotantoon sidottujen tukien jatkuminen.

Molemmat tukevat Hoganin ajattelua siitä, miten maaseutu pidetään elävänä koko EU:ssa.

"Maatalous johtaa maaseudun taloutta. Sitä johtajuutta vahvistetaan rahoitustyökaluilla ja tarkemmin kohdistetuilla tuilla."

Metsätalous on toinen maaseudun veturi. Ainakin Suomessa.

"Metsätalous on Suomelle oleellinen ala. Jatkan metsäsektorin tukemista. Biotalous on erittäin kiinnostava, sillä se kasvaa 13 prosenttia vuodessa. Cap-työssä tutkimme, miten saamme siitä vielä lisää työpaikkoja."

Talous on aiheuttanut komissaarille harmaita hiuksia. Vastaus maatalouden vaikeuksiin on viennin lisääminen.

"Venäjän tuontikiellon korvaamiseksi on löytynyt uusia markkinoita. Olen tehnyt vienninedistämismatkoja, joilta tunnen Valion ja Polar Oatsin. Niiden löytämät markkinat erityisesti Kauko-Idästä vaikuttavat koko Suomeen."

Venäjän tuontikiellon purkamiseen lähiaikoina hän ei usko, sillä Venäjä ei ole lopettanut aggressiota Ukrainassa

"Kiinnostavaa on, miksi Venäjän maatalousministeri ei aio avata tuontikiellon ulkopuolisten tuotteiden kauppaa. Se kertoo, että Venäjän puolella ei ole hyvää tahtoa maatalouskaupassa."

Komissaari on reilun kahden vuoden kauden aikana puhunut paljon maatalouden sääntöjen yksinkertaistamisesta.

Suurin osa muutoksista on kuitenkin pieniä ja hallinnollisia, eivätkä näy viljelijän arjessa.

"Viljelijän arkea helpottavat keltainen kortti ensimmäisestä virheestä ja mahdollisuus tarkastaa hakemus viranomaisen kanssa ennen sen lähettämistä. Toivon, että jäsenmaat ottavat nämä laajasti käyttöön", Hogan puolustautuu.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toivoi haastattelussa (HS 20.5.), että ensimmäisestä virheestä ei heti rangaistaisi, vaan annettaisiin keltainen kortti.

Sellainen siis on jo olemassa ja Suomessa se on ollut voimassa viime vuodesta.

Ongelma vain on, että varoitusta ei voi antaa kaikkien tukien virheistä.

Komissaari haluaa valaa uskoa suomalaiseen maatalouteen.

"Arvostan vaikeissa ilmasto-oloissa työskenteleviä suomalaisia viljelijöitä, jotka tuottavat vientimarkkinoilla tarvittavia korkealuokkaisia tuotteita. Korostan vahvasti, että vientiä varten tuotannon ja tuotteiden täytyy olla laadukkaita."

Hogan kävi Suomessa talvella 2015 ja aikoo käydä uudestaan. Päivää ei ole vielä sovittu.

"Työskentelin tiiviisti Orpon ja Tiilikaisen kanssa ja odotan yhteistyötä Lepän kanssa, jotta ymmärtäisin Suomen maataloutta. Toivottavasti saan heidän tuen modernille capille."

Haastattelun jo loputtua komissaari muistaa vielä yhden nimen.

"Olisi pitänyt mainita MTK:n puheenjohtaja Marttila. MTK:n kannattaisi etsiä liittolaisia pienistä maista, kuten Irlanti, Ruotsi, Tanska ja Hollanti, joihin Britannian ero EU:sta vaikuttaa. Ne voisivat muodostaa liiton, jolla olisi hyvä poliittinen pohja seuraavan cap-kauden valmistelussa", Hogan neuvoo.

EU:n irlantilainen maatalouskomissaari

Phil Hoganin puolue on Fien Gael, EU:ssa EPP (sama kuin kokoomuksella). Euroopan komissiossa Hoganin esimies on varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Hogan on entinen ympäristöministeri. Kotoisin hän on maatilalta Kaakkois-Irlannista, jota hoiti 1980-luvulla.

Harrastaa historiaa ja golfia. "Käyn 1. ja 2. maailmansodan tapahtumapaikoilla Ranskassa ja Belgiassa."

Irlantilaisena Hogan ei näe Britannian EU-erossa maatalouden kannalta mitään hyvää. Hän käy Irlannissa kerran kuukaudessa. "Käyn äidin luona."

Lue lisää

MTK:n Viljasen mukaan ympäristöministeri Mikkosen suurin ongelma on asenne – "Jos viljelijät koetaan vastapuoleksi, heijastuu se kaikkiin asiakysymyksiin"

Klapibisnes tuo miltei puolet Vesa Pihlajamäen tulovirroista – päivätyössä mies käy Valmetin tehtaalla

Rujon näköinen päätehakkuu panee miettimään maisemaa ja metsän kiertokulkua

Vihreiden Jenni Pitko ja Satu Hassi vaativat selvitystä Metsien Suomi -kampanjan rahoittamisesta: "On valitettavaa, että valtion tukema kampanja levittää disinformaatiota suomalaisesta metsätaloudesta"