Politiikka

Maitojauhe toi talven tuntua Brysseliin - viljelijät eivät tehneet pulkkamäkeä vaan protestoivat EU-politiikkaa vastaan

Maidon tuottajahinta on noussut ja voin hinta ennätyskorkea. Silti EU:n keräämät interventiovarastot eivät käyneet kaupaksi.
European Milk Board
Lumitykki vai maitojauhetykki? Tarkkaan ottaen maatalousministereiden kokous on taustalla olevassa uudessa rakennuksessa, ei tässä, jonka edustalle mielenosoitus on järjestäytynyt.

Parin sentin lumikerros näytti sataneen Euroopan jäsenmaiden neuvoston rakennuksen eteen Brysselissä maanantaina. Muualla maa oli paljaana, joten kuuro oli hyvin paikallinen. Tai sitten se ei ollut lunta. Eikä ollutkaan, vaan maisema oli valkoisena protestoivien maanviljelijöiden maitojauheesta.

EU-kriittinen European Milk Board (EMB) oli tuonut tavanomaisen mielenosoituksen EU-maiden maatalousministereiden kokoukseen. Nyt väkeä oli vähän ja traktoreita vain muutama. Mutta pääkeino oli tällä kertaa maidon pesuvesien levittämisen sijaan maitojauheen pöllyttäminen pitkin maisemaa.

EMB protestoi EU:n maidon interventiojärjestelmää vastaan. EU aikoo myydä interventiovarastoihin kerättyä maitojauhetta, mikä EMB:n mukaan sotkee markkinat.

Järjestön mielestä maitomarkkinat eivät ole vakautuneet riittävästi, jotta ne kestäisivät varastojen purkua. Tosin EU:n maitojauhemyynti on jäänyt viime viikkoina yritykseksi, sillä se ei ole käynyt kaupaksi.

Samaan aikaan kuitenkin maidon tuottajahinta ja esimerkiksi voin hinta on noussut. Voin hinta on ennätyskorkealla 4 300 euroa tonnilta.

"Se korostaa, että maitotuotteiden välillä on eroja. Markkinat eivät ole yhteneväisiä, joten kriisistä ei olla kuivilla vielä. Suomessa hintojen nousua ei ole vielä näkynyt. Tosin Suomessa laskukaan ei ollut yhtä jyrkkä. Kiinan viennin avautumisen odotetaan nostavan sianlihan tuottajahintaa”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) tulkitsi markkinatilannetta kokouksen jälkeen.

Reilu vuosi sitten sama järjestö sotki EU:n maatalouden pääosaston rakennuksen ovet sekä tuottajajärjestöjä EU:ssa edustavan Copa-Cogecan sisäänkäynnin. Silloin mielenosoittajia oli tuhansia ja mukana olivat myös maltilliset tuottajajärjestöt kuten MTK ja Copa-Cogeca.

Lue lisää