Politiikka

Metalliliitto kovana EK:lle: Keskusjärjestösopimukset kaikille sopimusaloille – ennen ei neuvotteluja

Politiikka 17.02.2017

Elinkeinoelämän keskusliiton päätös irtisanoa keskusjärjestösopimukset pani vyöryn liikkeelle työmarkkinoilla. Metalliliitto veti henkselit päälle vientivetoiselle palkkamallille.


Jarkko Sirkiä
Metalliliiton mukaan siellä ei enää ole edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua.

"Työantajaliitot ovat vaarallisella tiellä", otsikoi Metalliliitto tiedotteensa.

Metalliliitto tuomitsee jyrkästi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksen irtisanoa keskusjärjestösopimukset.

"Päätöksellä on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin", Metalliliitto arvioi perjantaina.

Metalliliiton hallitus päätti perjantaina, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. Metalliliiton mukaan EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan.

Niin ikään vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi ei Metallin hallituksen arvion mukaan ole enää edellytyksiä.

Valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään. Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa mallin valmistelusta.

Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttavat sen, ettei Metalliliitolla ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit