Politiikka

Ministeriöön viransijaiseksi siirtyvä Minna-Mari Kaila eroaa MTK:n maatalousjohtajan tehtävästä

"Niin on selkeintä uuden tehtävän hoidon kannalta."
Markku Vuorikari
Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston päälliköksi siirtyvä Minna-Mari Kaila ei jätä itselleen pakastevirkaa MTK:hon.

MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila ei pyydä MTK:sta virkavapautta, kun hän siirtyy maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston päällikön viransijaiseksi vuoden alussa.

"Olen irtisanoutunut MTK:sta", Kaila vahvistaa. Hänen mukaansa asiaan ei liity mitään dramatiikkaa.

"On uuden tehtävän hoidon kannalta selkeintä, ettei taustalla ole toista tehtävää."

Ruokaosaston päällikön tehtävä on viransijaisuus. Viran haltija Risto Artjoki on kokoomuksen hallitusryhmän sihteerinä todennäköisesti kevääseen 2019.

Kaila sanoo, ettei hänellä ole suunnitelmia viransijaisuuden jälkeiselle ajalle.

"Uskon, että elämä kantaa."

Kaila ei sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että vielä palaa MTK:hon. Hän on ollut sekä MTK:ssa että ministeriössä useissa eri tehtävissä. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) valtiosihteerinä hän oli 2010–2011. MTK:n maatalousjohtaja hän on ollut vuodesta 2013.

Ruokaosastolle kuuluvat maatalousasiat. Osaston päällikkönä Kaila on keskeisessä asemassa lähiaikojen suurissa muutoksissa: EU:n maatalousuudistus, maakuntauudistus sekä maatalous- ja elintarvikevirastojen yhdistäminen. Se oli hänen mukaansa suurin syy kiinnostukseen hakea tehtävää.

Kailan irtisanoutumisen myötä vapautuvalle MTK:n maatalousjohtajan paikalle on vahvimmin ehdolla ruotsinkielisen tuottajajärjestön SLC:n toiminnanjohtajan sijaisuutta hoitava Johan Åberg. Hän oli aiemmin MTK:n maatalouslinjan tutkimuspäällikkö.

Lue lisää

Cap-uudistuksesta toivotaan syntyvän sopu tällä viikolla – MTK:n huolena turvemaat, paljaan maan kielto, viljelykiertovaatimus ja tuen siirto suurilta pienille tiloille

Minna-Mari Kaila maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston osastopäälliköksi

Elokapinan mielenosoitus tukkii tietä Helsingin keskustassa ja vaatii maataloustukiin ilmastoehtoja – Leppä: "Ympäristö- ja ilmastotoimet ovat vain yksi tavoite, ennen muuta edistetään ruuantuotantoa"

EU:n tuoreet maatalouspäätökset eivät vaatisi Suomelta merkittäviä ympäristökiristyksiä, MTK:n johtaja arvioi: "Jos muutoksia ei tule, aika pitkälti voidaan jatkaa nykymallin mukaan"