Politiikka

Ministeriö vastaa suojelujärjestöille: 800 sutta Suomessa kestämätön ajatus

Maa- ja metsä­talous­ministeriön mukaan suojelijoiden vaatima 800 sutta on utopistinen ajatus: määrä moninkertaistaisi susiongelmat.
Markku Vuorikari
Suojelujärjestöt tahtoisivat nelinkertaistaa Suomen susien määrän.

Suojelujärjestöt Suomen Susi 2013 ry ja Luonnonsuojeluliitto Tapiola vaativat maa- ja metsätalousministeriötä luopumaan suden kannanhoidollisen metsästyksen jatkosta.

Järjestöjen mukaan Suomen susikannan tulisi olla vähintään 800 yksilöä ja Skandinavian susi­kannan 1 200, jotta kanta olisi geneettisesti kestävä. Viimeisimmän Luonnon­varakeskuksen arvion mukaan Suomessa on 200–235 sutta.

Järjestöjen ajatus ei saa kannatusta maa- ja metsätalousministeriöstä.

”Siitä seuraisi moninkertaiset ongelmat. Tilanne kertautuisi neljä kertaa pahemmaksi”, neuvotteleva virkamies Sami Niemi sanoo.

”800 sutta on utopiaa, kestämätön ajatus.”

Niemi pohtii, että sudet lisääntyisivät silloin aivan eri tahtiin kuin nyt, ja kanta olisi pian huomattavasti suurempi. Metsästysmääriä olisi silloin pakko nostaa merkittävästi.

”Sallisivatko järjestöt silloin metsästyksen”, Niemi kysyy.

Ministeriön vähimmäis­tavoite on, että susia on Suomessa 25 lisääntyvää paria eli laumaa.

Yhden lauman reviiri on noin tuhat neliökilometriä. Tällä hetkellä sudet ovat ihmisille arki­päivää noin 25 000 neliö­kilometrin alueella.

Suojelijoiden esittämä 800 susiyksilöä tarkoittaisi noin sataa laumaa, jolloin ihmiset olisivat jatkuvassa kosketuksessa susiin 100 000 neliökilometrin alueella.

Lue lisää

Lampurit vaativat mahdollisuutta karjansa suojeluun – petotulet syttyvät kello 19

Uudet susihavainnot synnyttävät ristiriidan kanta-arvion ja koetun välille

Susihavainnot lisääntyvät syksyllä, kun ihminen törmää aktiivisesti liikkuviin susiin, jotka saattavat hakeutua myös pihoihin

Suden suotuisan suojelutason viitearvosta keittyy sakea soppa