MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Politiikka

Ministeriön esityksellä yksityistielaki uusiksi: Tielautakunnat historiaan ja ulkopuolisten käyttö luvanvaraiseksi

Ulkopuolisten tienkäyttö olisi lähtökohtaisesti luvanvaraista.
Markku Vuorikari
Kuntin tielautakuntia esitetään lakkautettaviksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää, että yksityistielaki uudistetaan tieoikeuden määritelmää laajentamalla ja tiekunta voisi antaa luvan muun muassa johtojen sijoittamiseen yksityistien alueelle.

Tieoikeus perustettaisiin kulkuoikeuden lisäksi myös sähkö- ja viestintäjohtojen ja muiden tien vaikutuspiirin kiinteistöjen käyttöä palvelevien rakenteiden sijoittamista varten.

Jatkossa ulkopuolisten tienkäyttö olisi lähtökohtaisesti luvanvaraista ja tällaisesta käytöstä voitaisiin periä maksu. Lupaa ei kuitenkaan tarvittaisi sellaiseen satunnaiseen toimintaan, joka ei selvästi lisää tien kunnossapitokustannuksia. Jokamiehen oikeuksiin ei lakiuudistuksen yhteydessä puututa.

Esitettävällä lailla selkiytettäisiin eri osapuolten vastuita yksityisteiden rakentamisen, ylläpidon sekä rahoituksen suhteen. Uudistuksen myötä kuntien tielautakunnat lakkautettaisiin ja niiden tehtävät siirrettäisiin Maanmittauslaitokselle, maaoikeuteen sekä valtion lupa- ja valvontavirastoon. Kuntien tehtävät vähenisivät.

Lausuntoja esitykseen pyydetään 21.3. mennessä. Yksityistielaki ja siihen liittyvät lait tulisivat voimaan 1. tammikuuta 2018.

Muokattu 26.1.2017 kello 16.05: Muokattu otsikkoa: laki muuttuu luvanvaraisuuden, ei maksujen osalta.

Lue lisää

LVM: Aiotusta uutistoimistotuesta peräännyttiin, koska ministeriössä ei uskota STT:n toiminnan kannattavuuteen

Kansallispuistolle vievä yksityistie kärsi kahdeksan vuotta ruuhkista – vasta pysäköintikielto ja sakottavat valvojat toivat helpotusta

Koronapandemia uhkaa romahduttaa jo ennestään huonokuntoisten yksityisteiden kunnon – Suomen Tieyhdistys vetoaa kuntiin

Tiekunnan ulkopuolinen toimitsijamies tekee tienpidosta sujuvampaa, mutta harva tiekunta osaa vielä hyödyntää mahdollisuutta