Politiikka

Ministeri Mykkäsen ehdottama sähkön prosenttivero arveluttaa: "Uuden verosysteemin rakentaminen voi olla kallista"

TEM haluaa tutkia ministeri Mykkäsen ehdottamaa prosentuaalista sähköveroa.
Ismo Pekkarinen/Lehtikuva
Asiantuntijoiden mukaan ehdotuksen hyötyjä ja kustannuksia on syytä tutkia tarkemmin.

Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) ei suoraan tyrmätä suhteellista sähkön hinnasta riippuvaa sähköveroa, mutta ainakaan riemunkiljaisuja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) ehdotus ei aiheuta.

”Ehdotus ei välttämättä paljon paranna nykytilannetta, ja uuden verosysteemin rakentaminen voi olla kallista. Yleinen pyrkimys on yksinkertaistaa verotusta”, teollisuusneuvos Timo Ritonummi työ- ja elinkeino­ministeriöstä sanoo.

”Muilla aloilla ei ole vastaavaa järjestelmää, joten kokemusta ei ole. Asiaa pitäisi tutkia.”

Nykyisin sähkövero on kiinteä. Suhteellinen vero sopii parhaiten kuluttajille, jotka ostavat sähkön suoraan sähköpörssistä ja hinta vaihtelee tunneittain.

”Pörssisähköä ostaa kuluttajista vain joka kymmenes. Mikäli prosenttisähkövero koskisi vain tätä osaa sähköstä, sen käyttö voi olla turhan hankalaa.”

Ritonummen mukaan sähkö on useimmille perushyödyke, jolla on aina sama hinta eikä sen käyttöä juuri ajatella.

Hän myöntää kuitenkin, että suhteellinen sähkövero voisi lisätä kuluttajien kiinnostusta siirtää kulutusta edullisempaan ajankohtaan.

Toisaalta siihen vaikuttaa enemmän varsinainen sähkön hinta eikä vero. ”Idea siirtää kulutusta pois huippuajalta on erittäin hyvä.”

Johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta sanoo, että asian hyötyjä ja kustannuksia on syytä tutkia tarkemmin. ”Tämä voisi olla hyvä aloite lisätä kysyntäjoustoa.”

Kysyntäjoustolla tarkoitetaan sitä, että sähkön hinnan noustessa kulutus joustaa eli vähenee, kun kulutus siirtyy toiseen ajankohtaan.

Salomaa arvioi, että uusi vero­järjestelmä lisää esimerkiksi tietojärjestelmien kustannuksia.

Uusi vero saattaa kuitenkin houkutella kuluttajia tunti­kohtaisen pörssihinnan käyttäjäksi, lisätä hintatietoisuutta ja siten alentaa tehohuippuja, hän pohtii.

Sähköveron osuus kuluttajien koko sähkön hinnasta on noin viidennes. Salomaan mukaan veroa pitäisi alentaa. ”Kun nykyisin energian kulutusta pienennetään, se tapahtuu usein lisäämällä sähkön käyttöä esimerkiksi lämpöpumpuilla ja sähköautoilla.”

Teollisuuden sähkön käyttö perustuu jo nykyisin täysin tuntihintaan ja suojauksiin.

Lue lisää