Politiikka

MT:n uutisanalyysi: Olivatko Suomen ilmatilanloukkaukset tosiaan vain sattumaa?

Venäjän koventunut linja tuntuu myös Suomessa. Ulkopolitiikan lisäksi se kertoo myös Venäjän sisäpoliittisesta tilanteesta, arvioi ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä.
Suomenlahdella nähtiin torstaina kaksi venäläishävittäjää, joiden epäiltiin tunkeutuneen Suomen alueelle. Kuva ei liity tapaukseen.

MT:lle ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa analysoiva toimittaja Jarmo Mäkelä pohtii maanantain lehdessä syitä siihen harvinaiseen tapahtumaan, että venäläisten hävittäjien epäiltiin torstaina loukanneen Suomen ilmatilaa peräti kahdesti.

Rikkomukset sattuivat kummasti heti jälkeen, kun presidentti Sauli Niinistö oli soittanut presidentti Vladimir Putinille ja tuonut julki Suomen vastalauseen Venäjän Syyriassa tekemistä sotarikoksista.

Lisäksi Suomi ja Yhdysvallat valmistautuivat allekirjoittamaan perjantaina maiden välinen puolustusyhteistyötä koskeva julistuksen.

"Entä onko vain sattumaa, että Venäjän puolustusministeriö ilmoitti kaikkien koneidensa lentäneen puolueettomassa ilmatilassa ja kaikkia kansainvälisiä sopimuksia noudattaen?" Mäkelä lisäsi.

Saman sukuisia selityksiä Venäjä antoi miehitettyään Krimin, lähetettyään asevoimiaan Itä-Ukrainaan ja pommitettuaan siviilikohteita Syyriassa.

Mäkelä muistuttaa, että Suomea tuntevilla venäläisillä on maastamme yleensä hyvin myönteinen käsitys. Viime aikoina sitä on pyritty muokkaamaan kielteiseksi:

"Venäjän mediassa Suomi luetaan nykyään Venäjää lännessä ympäröivien vihamielisten maiden joukkoon. Syyt ulkoisen uhan korostamiseen ovat lähes yksinomaan sisäpoliittiset – sen avulla kansa voidaan mobilisoida johdon tueksi – mutta sen välittömät vaikutukset ovat ulkopoliittiset."

Myös MT:n toimittaja Jarmo Palokallio muistuttaa Venäjän käyttäneen luvattomasti voimaa ensin Ukrainassa ja nyt Syyriassa:

"Putin esikuntineen osaa käyttää lännen hajanaisuutta hyväkseen. Hän on huomannut voivansa tehdä mitä tahansa lähes ilman seurauksia."

"Venäjä lienee saanut tavoittelemansa. Se on noussut kansainväliseksi häiriköksi, jonka ei katsota olevan vastuussa teoistaan ja jota kukaan ei halua tai pysty pistämään kuriin", hän analysoi kolumnissaan.

Jarmo Palokallion kolumni

Lue myös:

MT:n pääkirjoitus: Venäjä tuli iholle

Lue lisää

Ilmatilaloukkauksista epäillyillä koneilla oli taisteluohjukset

Asiantuntija: Ajankohta tekee epäillyistä ilmatilaloukkauksista erityisen mielenkiintoisia

Kaksi venäläiskonetta ilmeisimmin loukkasi torstaina Suomen ilmatilaa merellä

Venäjä tuli iholle