Politiikka

MTK: Eläinsuojelulain kiristykselle ei tarvetta

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto haluaa parantaa eläinten hyvinvointia vapaaehtoisten laatujärjestelmien kautta – ei lainsäädännöllä.
Kimmo Haimi
MTK pitää tärkeänä, että turkistuotannon elinkeinovapaus säilyy Suomessa.

MTK ei kannata eläinsuojelulain kiristämistä. Sen mukaan eläinten hyvinvointi suomalaisilla maatiloilla on hyvä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK korostaa, että eläinten hyvinvointi on aivan jotain muuta kuin lakipykäliä. Eläinten hoidon taso on maatiloillamme lähes aina lainsäädännön vaatimuksia korkeampi, järjestö toteaa tiedotteessaan.

"Tukivalvontojen kautta tuotantoeläimet ovat säännönmukaisessa valvonnassa toisin kuin lemmikkieläimet, joita uusi laki myös koskee", muistuttaa MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala.

MTK pitää tärkeänä, että turkistuotannon elinkeinovapaus säilyy Suomessa ja että ala voi toimia ja kehittyä nykymallilla toimialan oman laatujärjestelmän kautta.

Monia muita maita paremmasta eläinten terveydestä suomalaisilla kotieläintiloilla kielii ainakin vähäinen antibioottien käyttö. Suomalaisilla broilereilla on myös nokat ja sioilla saparot toisin kuin suuressa osassa Eurooppaa. "Saksasta on tultu ihmettelemään Suomeen, miten saparopossujen kasvatus meillä oikein onnistuu", Suojala sanoo.

MTK:n mukaan eläinsuojelulain uudistuksen taustalla ei ole tarve muuttaa eläintenpitoa tuotantotiloilla vaan tarve selkeyttää lakia ja muuttaa sitä vastaamaan paremmin EU-säädöksiä. MTK:n mukaan lainsäädäntö on ylipäätään tehoton, hidas ja kallis tapa tehdä uudistuksia tiloilla. Lainsäädännön kautta ei myöskään tätä nykyä saada lisähintaa markkinoilta.

Lain tiukennusten sijaan eläintenpidon uudistukset kotieläintiloilla tulisi perustaa vapaaehtoisiin laatujärjestelmiin ja niiden tulisi määräytyä markkinakysynnän mukaan, järjestöstä todetaan.

"Korkealuokkaisesta tuotannostamme huolimatta sianlihan tuottajahinta meillä on tällä hetkellä EU-maiden alhaisin. Meidän ei tule omaa lainsäädäntöämme kohtuuttomasti tiukentamalla antaa lisää kilpailuetua tuontiruualle, joka tuotetaan heikommin eläinsuojelustandardein", sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

"Jos markkinat ovat valmiita maksamaan tuotantoeläinten olosuhteiden kehittämisestä, niin kehitys ei jää maatalousyrittäjistä kiinni", Marttila uskoo.

Uuden eläinsuojelulain lopullinen lakiluonnos julkistetaan 7.6. Sen jälkeen lakiluonnos lähtee lausuntokierrokselle.

Lain on määrä astua voimaan vuonna 2019.

Lue lisää:

MT 3.6.: Sika-ala on valmis luopumaan tiineytyshäkeistä siirtymäajalla

MT 9.3.: Eläinsuojelulain uudistus lykkääntyy vuodella

MT 6.3.: Lakiluonnos esittää parsinavetta- ja tiineytyshäkkikieltoa

MT 21.2: SEY pelkää: Eläinsuojelulaki vesittymässä

MT 5.2.: Animalia syyttää MTK:ta vaihtoehtoisista faktoista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Häkkikasvatuksen kieltävä aloite keräsi 1,5 miljoonaa allekirjoitusta, etenee EU-komission käsittelyyn

Viikin tutkimuksen tultava pois piilosta

Yhteistyötä ja etujärjestöpolitiikkaa