Politiikka

MTK:n Marttila tyrmistyi Valion lihapullaselityksestä: "Minä en niitä verirahoja halua"

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on tyrmistynyt Valion selityksestä, jonka mukaan ulkomaisen naudanlihan käyttö hyödyttää suomalaista maidontuottajaa.
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii Valiota siirtymään kotimaisten raaka-aineiden käyttöön tuotteissaan.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on tyrmistynyt Valion selityksestä, jonka mukaan ulkomaisen naudanlihan käyttö hyödyttää suomalaista maidontuottajaa.

"Valiolaisena tuottajana en halua niitä verirahoja, jotka on ammattiveljiltä ja sisarilta riistetty", Marttila täräyttää.

Marttila pyörittää maitotilaa Simossa ja toimittaa maidon Valiolle.

Valion kaupallinen johtaja Sami Nupponen selitti torstaina MT:lle, että saksalaisesta naudanlihasta valmistettujen lihapyöyryköiden tarjoaminen ammattikeittiöille edistää suomalaisen maidon myyntiä.

"Tarjoamalla lihaa, kalaa, leipomotuotteita ja kasviksia Valio varmistaa, että sen päätuote eli valiolaisten maidontuottajien tuottama maito ja siitä tehdyt jalosteet päätyvät ammattikeittiöihin", hän sanoi.

Myös Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto puolusti ulkomaisten tuotteiden käyttöä.

”Jos ammattikeittiövalikoima ei ole riittävän laaja, Valion päätuote eli valiolainen maito ja siitä valmistetut tuotteet korvautuvat ulkomaisella."

Marttila ei selitystä niele vaan kehottaa Valion johtoa miettimään mikä todella on suomalaisen maidontuottajan etu.

"Valio on tehnyt erinomaista työtä kotimaisuuden eteen. Sitä brändiä ei kannata uhrata täysin marginaaliseen toimintaan."

MTK:n puheenjohtaja toivoo yhteistyön henkeä suomalaisessa ruokateollisuudessa.

"Julkisten hankintojen kriteerejä ollaan muuttamassa ja tässä on mahdollisuus kotimaisuusasteen nostamiselle."

Lue lisää aiheesta:

Valion lihapullat saksalaisesta naudanlihasta –mainostaa tuotetiedoissa 90-prosenttisella kotimaisuusasteella

Valion johtaja lihapullakohusta: Ulkomaisen lihan käyttö on maidontuottajan etu

Lue lisää

Tuotetaanko maitokin jatkossa laboratoriossa? Valio alkaa tutkia solumaatalouden mahdollisuuksia

Maidon hiilijalanjälki 2,5 ja kaurajuoman 3,0? Asian voi laskea ja esittää monella tavoin, ja vertailu on kuluttajalle äärettömän vaikeaa

"Tuontiliha on irvokkuuden huippu" – MTK:n Marttila ja tuottajat ihmettelevät, miksi kauppa tuo halpoja kinkkuja ulkomailta

MTK haastaa kunnat ja kaupungit tarjoamaan kotimaista ruokaa – peltorahastot kuumensivat tunnelman valtuuskunnan yleiskeskustelussa: "Ollaan viljelijät tiukkana"