Politiikka

Naiset jättivät perussuomalaiset, vain Huhtasaari ja Meri jäivät – tällaisia ovat ryhmien jäsenten taustat

Politiikka 14.06.2017

PS:n aikaisemmasta 11 naiskansanedustajasta jäi jäljelle vain kaksi.


Ritva Elomaan kotisivut
Ritva Elomaan isä oli SMP:n eli Suomen maaseudun puolueen kansanedustajana toiminut Arvo Sainio. Myös muita SMP:n linkittyviä kansanedustajia siirtyi Uusi vaihtoehto-ryhmään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi eilen kahtia ja 20 kansanedustajaa siirtyi perustamaansa "Uusi vaihtoehto"-nimiseen ryhmään. Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Simon Elo, varapuheenjohtajaksi Tiina Elovaara.

Mediatietojen mukaan tänään ryhmään aikovat liittyä vielä Arja Juvonen ja Veera Ruoho, jotka kertoivat eilen vain eronneensa PS:n ryhmästä mutta eivät siirtyneensä uuteen ryhmään.

Elovaara ja Elo korostivat uuden ryhmänsä inhimillisyyttä verrattuna perussuomalaisten uuteen johtoon. PS:n uudeksi puheenjohtajaksi viikonloppuna valittu Jussi Halla-aho on tunnettu maahanmuuttokriittisistä kannoistaan.

Myös puolueen nykyiset varapuheenjohtajat kuuluvat kansallismieliseen siipeen. Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi viikonloppuna huolensa siitä, etteivät Halla-aho ja toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Teuvo Hakkarainen ole ilmaisseet katumusta kirjoituksistaan, joista heidät tuomittiin sakkotuomioihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaisiin jäi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren lisäksi vain yksi nainen, Leena Meri.

Kansanedustajat Elovaara, Ritva Elomaa, Hanna Mäntylä, Lea Mäkipää, Anne Louhelainen, Juvonen, Ruoho sekä ministeri Pirkko Mattila ja puhemies Maria Lohela jättivät ryhmän.

Kaikki perussuomalaisten aiemmat ministerit siirtyivät Uuteen vaihtoehtoon.

Ainoa perussuomalaisten edustaja, joka on edes joskus toiminut ministerinä, on Toimi Kankaanniemi, joka oli ministeri Esko Ahon (kesk.) hallituksessa 90-luvulla ollessaan Suomen kristillisen liiton jäsen.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäseniä PS:n jäi yksi: Teuvo Hakkarainen. Valiokunnan muut jäsenet Reijo Hongisto, joka on myös varapuheenjohtaja ja Kari Kulmala kuuluvat Uuteen vaihtoehtoon.

Uuteen vaihtoehtoon siirtyneet edustajat ovat ikäjakaumaltaan laajempi joukko kuin PS:ssa pysyneet. Mukana ovat vuonna 1986 syntyneet Elo ja Elovaara, mutta myös entisen puoleen vanhempi kaarti: vuonna 1947 syntynyt Lea Mäkipää sekä kolme 50-luvulla syntynyttä edustajaa.

PS:n ryhmään kuuluu suurimmaksi osaksi 60- ja 70-luvulla syntyneitä. Nuorimpia ovat vuonna 1986 syntynyt Olli Immonen sekä vuonna 1984 syntynyt Ville Tavio. Ryhmän seniori on 1950 syntynyt Kankaanniemi.

Uusi vaihtoehto ryhmässä pääkaupunkiseudulta ovat kotoisin Helsingistä Niinistö ja Espoosta Timo Soini, Simon Elo ja Sampo Terho sekä ryhmään mahdollisesti liittyvät Arja Juvonen ja Veera Ruoho.

PS:n Jussi Halla-aho ja ryhmän viidestätoista kansanedustajasta kolme on kotoisin Helsingistä. Lisäksi Mika Niikko asuu Vantaalla.

Uusi vaihtoehto:

Puheenjohtaja Simon Elo syntynyt Lapinjärvellä vuonna 1986, asuu Espoossa. Seitsenlapsisen perheen toiseksi nuorin. Valtiotieteiden kandidaatti Turun yliopistosta, pääaine poliittinen historia. Tutki tutkielmassaan Israelin itsenäisyyssotaa. Pitää itseään äärikonservatiivina.

Varapuheenjohtaja Tiina Elovaara Syntynyt 1986 Tampereella. Opiskeli Tampereen yliopistossa aikuiskasvatusta. Työskennellyt eduskunta-avustajana ja EU-parlamentin harjoittelijana. Kertonut julkisuudessa lapsuudestaan alkoholismin varjossa ja pitää lähtökohtiaan hyvin vaatimattomina, "lähiölapsesta kaupunginvaltuustoon".

Toinen varapuheenjohtaja Ritva Elomaa Koulutukseltaan röntgenhoitaja. Kansanedustaja Arvo Sainion tytär, syntynyt Lokalahdella 1955, asuu Maskussa. Toimi aikaisemmin myös yrittäjänä.

Kolmas varapuheenjohtaja Ari Jalonen Ammatiltaan paloesimies, syntynyt vuonna 1974. Asuu ja syntyi Porissa. Oli vaaleissa 2011 yksi Jussi Hallan-ahon suosittelemista ehdokkaista.

"Trioministeri" Sampo Terho Syntynyt Helsingissä v. 1977, kasvanut Kirkkonummella. Opiskeli Tampereella Suomen historiaa, toimi vuoteen 2015 meppinä.

Vesa-Matti Saarakkala Kotoisin Kurikasta, syntynyt 1984. Opiskeli Jyväskylän yliopistossa valtio-oppia. Kaksi lasta. Toiminut eduskunta-avustajana ja -tiedottajana.

Kimmo Kivelä Rovasti, teologian maisteri Kuopiosta. Syntynyt 1961 Lahdessa, opiskeli Helsingissä. Kaksi tytärtä.

Timo Soini Valtiotieteiden maisteri, syntynyt Raumalla 1962. Asuu nyt Espoossa, kaksi lasta.

Jari Lindström Koulutukseltaan kemian laborantti. Oli aikaisemmin töissä Voikkaan UPM Kymmenen papertehtaalla, Stora Enson Anjalankoskella ja UPM kymin paperitehtaalla. Syntynyt Kuusankoskella 1965, asuu Kouvolassa.

Martti Mölsä Syntynyt Kihniössä 1952. Koulutukseltaan rakennusmestari, toimii yksityisyrittäjänä Punkalaitumella.

Anne Louhelainen Syntynyt Lahdessa 1965, entisen kansanedustajan Mikko Vainion tytär. Työskennellyt pankissa, taloushallinnossa ja tietoliikenneasetusten työnohjaajana. Asuu Lahdessa.

Kari Kulmala Rääkkyläläinen ylikonstaapeli, syntynyt 1965 Ylistarossa. Harrastaa kalastusta.

Pirkko Mattila Syntynyt Yli-Iissä vuonna 1964.Kotoisin Oulujokilaaksosta, anestesiaan erikoistunut sairaanhoitaja ja opettaja, valmistunut maisteriksi Oulun yliopistosta. Ollut töissä myös maatalouslomittajana. Harrastaa erävaelluksia.

Jussi Niinistö Syntynyt vuonna 1970. Syntyi ja asuu Helsingissä. Koulutukseltaan filosofian tohtori Helsingin yliopistosta. Sotilasarvo yliluutnantti. Toiminut tutkijana ja sihteerinä.

Kaj Turunen Syntynyt Lohjalla 1960, asuu nyt Savonlinnassa. Valmistunut rakennusmieheksi Savonlinnan ammattikoulusta. Toiminut yrittäjänä melkein koko aikuisikänsä.

Lea Mäkipää Syntynyt ja asuu Kihniössä 1947, koulutukseltaan merkonomi. Kansanedustajana jo vuonna 1983, sitä ennen toimisto-kirjanpitäjänä autoliikkeessä.

Hanna Mäntylä Syntynyt Lahdessa 1974, asuu Torniossa. Ammatiltaan erityisnuorisotyöntekijä. Toimi yrittäjänä mutta joutui lopettamaan alusvaateliikkeensä ja ajautui velkakierteeseen.

Maria Lohela Syntynyt Nivalassa 1978, asuu Turussa. Opiskeli Turun yliopistossa englantia.

Reijo Hongisto Syntynyt Alajärvellä 1962, asuu Vimpelissä. Siviiliammatiltaan vanhempi konstaapeli. Maa- ja metsätalousvaliokunnan vapapuheenjohtaja.

Pentti Oinonen Syntynyt Kontiolahdella vuonna 1952, asuu Kuopiossa. Vanhemmat maanviljelijöitä, perheessä oli yhteensä kymmenen lasta. Toimi ennen eduskuntauraansa hierojana.

(Arja Juvonen) Syntynyt 1967 Kuopion maalaiskunnassa. Asuu Espoossa, valmistunut geronomiksi.

(Veera Ruoho) Syntynyt 1969 Hirvensalmella, asuu Espoossa. Siviiliammatiltaan poliisi.

PS:

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho: Syntynyt vuonna 1971 Tampereella. Opiskeli kielitiedettä Helsingin yliopistossa, valmistui tohtoriksi 2006. Asuu Helsingissä. Äiti sairaanhoitaja, isä bussikuski. Työskenteli tutkijana ennen poliittista uraansa. Ei perussuomalaisten eduskuntaryhmässä vaan meppinä.

Varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari Ammatiltaan erityisopettaja ja uskonnon aineenopettaja. Syntynyt 1979. Opiskeli Mäntän lukiossa ja luokanopettajaksi Jyväskylässä. Asuu nyt Porissa.

Toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen Syntynyt 1960 Viitasaaressa, käynyt peruskoulun. Aiemmin saha-alan yrittäjä. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen.

Kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola Syntynyt 1975 Kymissä, asuu Kotkassa. Koulutukseltaan lähihoitaja, työskennellyt tulkkikoordinaattorina maahanmuuttopalvelussa ja yrittäjänä ravintola-alalla.

Leena Meri Syntynyt vuonna 1968 Helsingissä. Oikeustieteen maisteri, toimi Hyvinkäällä henkikirjoittajana.

Olli Immonen Syntynyt Nivalassa 1986, asunut Kuhmossa ja nyt Oulussa. Valmistunut turvallisuusvalvojaksi. Suomen Sisun puheenjohtaja.

Toimi Kankaanniemi Syntynyt v.1950 Tyrväällä. Kristillisdemokraattien kansanedustaja vuosina 1987-2011, ministeri Esko Ahon hallituksessa. Suoritti Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon ja toimi muun muassa Siikaisten kunnanjohtajana jo 25-vuotiaana.

Rami Lehto Syntynyt 1973 Lahdessa ja asunut sillä lähes koko ikänsä. Sähkövoimatekniikan mekaanikko.

Jani Mäkelä Syntynyt 1967 Joutsenossa, asuu Lappeenrannassa. Koulutukseltaan tradenomi. Toimi ennen eduskuntaa järjestelmäasiantuntijana.

Mika Niikko Syntynyt Lahdessa 1967, asuu Vantaalla. Koulutukseltaan sähköasentaja, toimi aikaisemmin yrittäjänä ja perusti erityisnuorisojärjestö Takaisin Elämään ry:n vuonna 2000.

Tom Packalèn Syntynyt Helsingissä vuonna 1969. Ammatiltaan päivystävä komisario, toiminut Helsingin poliisissa vuodesta 1990.

Mika Raatikainen Syntynyt vuonna 1961 Helsingissä. Ammatiltaan poliisi. Toiminut yli kymmenen vuotta ulkomailla sotilaspoliisina ja YK:n tehtävissä.

Jari Ronkainen Syntynyt 1972, asuu Hollolassa. Ammatiltaan kirvesmies.

Sami Savio Syntynyt Mäntyharjulla 1975. Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja ekonomi, asuu Ylöjärvellä.

Ville Tavio Syntynyt vuonna 1984 Lappeenrannassa. Ammatiltaan lakimies ja yrittäjä, valmistunut Turun yliopistosta oikeustieteen maisteriksi. Asuu Turussa.

Ville Vähämäki. Syntynyt 1979 Vetelissä. Koulutukseltaan diplomi-insinööri, asuu Oulussa.