Politiikka

Nato-jäsenyyden vastustus väheni – Kanerva yllättyi muutoksen vähäisyydestä

Politiikka 11.01.2017

Mutta Naton jäsenyyden hakemista kannattavien osuus pysyi ennallaan, neljänneksenä.


Jukka Pasonen

Läntisen sotilasliiton Naton jäsenyys houkuttaa 26 prosenttia suomalaisista. Eri mieltä on 48 prosenttia, Maaseudun Tulevaisuuden viime viikonvaihteessa teettämä kysely kertoo.

Jäsenyyden hakemista toivovien osuus on käytännössä sama kuin syksyllä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n kyselyssä. Sen sijaan eri mieltä olevien osuus on MT:n kyselyssä toistakymmentä prosenttiyksikköä pienempi ja epävarmojen osuus vastaavasti suurempi.

MT:n kyselyn toteutti Gallup Elintarviketieto ja MTS:n kyselyn Taloustutkimus. MT kysyi "pitäisikö Suomen mielestäsi hakea Naton jäsenyyttä?" MTS:n kyselyssä käytettiin sanoja "pyrkiä jäseneksi".

MT:n kyselyssä oli 1 034 vastaajaa. 95 prosentin varmuudella virhemarginaali koko kansan luvuissa on silloin enintään 3 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen kannattajista yli puolet haluaisi Suomen hakevan Naton jäsenyyttä. Muissa suurissa puolueissa sitä mieltä on puolueesta riippuen 30 prosenttia ja eri mieltä yli puolet. Näissä luvuissa virhemarginaali on suurempi kuin koko kansan prosenttiluvuissa.

Eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Ilkka Kanerva (kok.) tulkitsevat kyselyn tulosta niin, että se on linjassa viime vuosien Nato-kyselyjen kanssa.

Kanervan mielestä kyselyn suurin yllätys on itse asiassa juuri se, että tulos on kutakuinkin sama kuin ennen "vaikka ympäröivässä todellisuudessa kansainväliset jännitteet lisääntyvät".

Vanhanen arvelee tuloksen selittyvän sillä, että "ihmiset tekevät samoista asioista keskenään täysin päinvastaisia johtopäätöksiä".

Yleisessä keskustelussa kiristynyt maailmantilanne on nähty sekä syyksi hakea Naton jäsenyyttä että varoitukseksi olla nyt riehumatta.

Kanerva painottaa, ettei Nato-kyselyjen tuloksia pidä tulkita niin, että Suomen Nato-jäsenyys on poissuljettu.

"Suomen etu on, että tämäkin kortti on ulkopoliittisen johdon käytettävissä."

Sen enempää Kanerva kuin Vanhanenkaan ei esitä Nato-jäsenyyden hakemista nyt, mutta ei myöskään sulje kokonaan pois sen mahdollisuutta.

"Se on ollut Suomen linja koko tämän vuosituhannen", Vanhanen muistuttaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun entinen strategian professori Alpo Juntunen esitti joulukuussa Kanava-lehdessä, että Suomen olisi viisaampaa liittoutua Venäjän kanssa.

Kanerva tyrmää ehdotuksen "pahimmanlaatuiseksi flopiksi".

Ruotsissa DN:n ja Ipsosin kyselyssä Nato-jäsenyyden kannatus harppasi äskettäin 35 prosenttiin ja vastustus väheni 40 prosenttiin. Se oli ponnin MT:n kyselyyn.

Aiheeseen liittyvät artikkelit