Politiikka

"Norminpurku ei riitä, vaan myös toimintatapojen pitää muuttua"

Keskustan eduskuntaryhmän norminpurkajat saivat ideoita mutta myös kritiikkiä Loimaalla keskiviikkona.
Veikko Niittymaa
Minna Hallanheimo Tarvasjoelta keskusteli voimalinjojen korvauksista ministeri Anne Bernerin kanssa norminpurkuillan päätteeksi.

Norminpurku ei yksin riitä, vaan paljon riippuu siitä, miten asioita ohjeistetaan ja tulkitaan. Pahimmillaan se voi lisätä byrokratiaa, toteaa Jaakko Halkilahti Salosta.

Hän peräänkuulutti maalaisjärjen käyttöä ja joustavuutta tulkintoihin. Pelkona on, että normeja puretaan, mutta toimintatavat jäävät.

Keskustan eduskuntaryhmä järjesti keskiviikkona maatalouden normipurkuillan Loimaalla.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) oli samaa mieltä ja totesi, että onnistuminen riippuu siitä, miten viranomaiset tulkitsevat linjauksia. Bernerin mukaan viranomaiset pyrkivät itsekin purkamaan normeja.

Tarkoitus on mahdollistaa asioita, jotta niistä voidaan sopia enemmän. Se vaatii tiivistä yhteydenpitoa osapuolten välillä. Palautteet ovat siksi erittäin tärkeitä, ministeri korosti.

Kansanedustaja Pertti Hakanen (kesk) näki tarkentamista myös pykälien tulkitsemisessa, jotta linja on sama joka puolella maata. Niin ei nyt ole.

Yleisöltä kaivattiin ehdotuksia uusista norminpurkukohteista, pienistäkin. Jotain jäi haaviin kuten ampuma-aseiden luvituksen keventäminen ja yksityisteiden alv:n poisto. Yksityisteiden rahoituksen siirtäminen maakunnille arveluttaa.

Moni peräsi järkeä tukihakemusten pinta-alamittauksiin. Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä piti asian hoitamista uskottavuuskysymyksenä koko normihankkeelle.

Loimaalainen Pekka Ahokas on huolissaan pieniltä kaupoilta perittävistä lupamaksuista, jotka ovat kohtuuttomia suuriin marketeihin verrattuna.

Normien purulla on myös kääntöpuolensa. Ennen maanmittarin päätöksestä saattoi valittaa, mutta uskaltaako enää, jos voi joutua maksamaan vastapuolenkin käräjäkulut, Minna Hallanheimo muistutti.

Lue lisää

Saarikko: "Maanviljelijät ja metsänomistajat ovat kunniapaikalla ilmastonmuutoksen ratkaisijana"

Naiset ovat vahvoilla keskustan ryhmäjohtoon, Eeva Kalli: "Kyllä harkitsen asiaa"

"En halua mitään valiokunnan puheenjohtajuutta", sanoo Vanhanen eikä tähtää myöskään takaisin puhemieheksi – Keskustassa vaihtunee vain yksi ministeri, mutta nimiä on monia

Keskustan eduskuntaryhmä otti kantaa Haaviston luottamusäänestykseen – "Jokainen puolue vastaa ministereistään, keskusta ei kaada hallitusta tähän"