Politiikka

Nykymiehet heikkoa ainesta? – Armeijasta vapautettujen määrä tuplaantunut

Terveimmät nuoret miehet asuvat Kaakkois-Suomessa. Pohjois-Savon kutsunnoissa vapautettiin eniten viime vuonna.
Jukka Pasonen

Kutsunnoissa vapautetaan puolustusvoimien palvelusta vuosi vuodelta enemmän nuoria miehiä terveyssyistä, viime vuonna 17 prosenttia. Eniten kasvavat mielenterveysongelmat.

Terveyssyistä vapautettujen osuus koko ikäluokasta on kasvanut runsaassa kymmenessä vuodessa kahdeksasta seitsemääntoista prosenttiin.

Toistaiseksi vapautetuista noin neljäsosa määrätään myöhemmissä kutsunnoissa palvelukseen.

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ovat suurin syy vapauttamiseen. Niiden osuus on kasvanut kahdeksan vuoden aikana 39 prosentista 44 prosenttiin.

Perinteisten selkä- ja muiden tukielinsairauksien osuus on pudonnut 8 prosenttiin.

Joissakin kunnissa jopa puolet ikäluokasta vapautetaan palveluksesta MT:n saamien tietojen mukaan.

Puolustusvoimat ei kerro kuitenkaan kutsunnoista kuntakohtaisia tilastoja muun muassa yksityisyyden suojan vuoksi.

Pienimmissä kunnissa voi olla vain muutama henkilö kutsunnoissa, kapteeni Timo Miettinen maavoimien esikunnasta sanoo.

Kutsunnoissa palvelukseen määrättyjen miesten osuus on pudonnut kahdessatoista vuodessa 81 prosentista alle 76 prosenttiin ikäluokasta.

Maakunnittaiset erot eivät ole kovin isoja.

Viime vuonna pienin palvelukseen määrättyjen osuus oli Pohjois-Savossa, 72 prosenttia. Myös Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla osuus on ollut pienimmästä päästä maakuntia.

Suurin osuus oli Kaakkois-Suomen 80 prosenttia. Myös Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla palvelukseen määrättyjen osuus on suuri.

Uusimaa on puolustusvoimien 12:sta maakuntia vastaavasta aluetoimistosta ylivoimaisesti suurin, ja siellä ikäluokan koko oli viime vuonna 8 600 miestä. Uudellamaalla palvelukseen määrättiin viime vuonna 75 prosenttia miehistä.

Etelä-Savossa, joka on pienin alue, ikäluokan koko oli 800 henkilöä.

Puolustusvoimat ei Miettisen mukaan huolehdi kutsuntojen jälkeen erikseen niistä, joita ei määrätä armeijaan.

Kuntien, puolustusvoimien ja työ- ja elinkeinoministeriön Time out! Aikalisä! Elämä raiteilleen -toiminta ehkäisee nuorten miesten syrjäytymistä. Aikalisäohjaajat ovat mukana kutsunnoissa tai palveluksen keskeytyessä.

Kutsunnoissa tavoitetaan miesten koko ikäluokka, ja kaikille tarjotaan mahdollisuutta hakeutua tukipalveluun. Ohjaajat ovat kuntien sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisia.

Jos armeija keskeytyy, puolustusvoimien sosiaalikuraattorit tarjoavat tukea ja tekevät lähetteen kotikunnan ohjaajalle.

Aikalisä toimii 300 kunnassa.

Lisäksi puolustusvoimat antaa lakisääteisesti etsivälle nuorisotyölle yhteystietoja nuorten auttamiseksi. Myös palveluksessa olevia autetaan samoin toimin.

Puolustusvoimat tarjoaa ensi vuonna pahimmilla työttömyysalueilla töitä kymmenille henkilöille, työllistämiseen käytetään pari miljoonaa euroa.

Lue lisää