Politiikka

OAJ: Koulu alkaa myllerrysten keskellä – uusi opetussuunnitelma ja koulutusleikkaukset haastava opettajia

Politiikka 04.08.2016

Entistä suuremmat yksikkökoot ja tukea tarvitsevien oppilaiden sijoittaminen tavallisiin ryhmiin sekoittavat pakkaa.


Kouluvuosi alkaa OAJ:n mukaan myllerryksessä, sillä lähes 400 000 lasta ja nuorta aloittaa uusien opetussuunnitelmien mukaisen opiskelun perusopetuksessa ja lukiossa. Lehtikuva / Johanna Vuonokari.

Kouluvuosi alkaa OAJ:n mukaan myllerryksessä, sillä lähes 400 000 lasta ja nuorta aloittaa uusien opetussuunnitelmien mukaisen opiskelun perusopetuksessa ja lukiossa. Muutoksien tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta, aktiivista oppimista ja esimerkiksi koodausopintoja.

Samaan aikaan koulutusleikkaukset, opettajien lomautukset ja laajat yt:t lisäävät opettajien painetta, sanoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Sen mukaan lomautettuna tai palkattomalle vapaalle pakotettuna on tänä vuonna noin 1 800 perusopetuksen ja lukion opettajaa sekä lastentarhanopettajaa.

Myös ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa on meneillään laajat yt-kierrokset.

OAJ:n mukaan uusien opetussuunnitelmien lisäksi haasteita tuovat digioppiminen, oppilaiden lisääntynyt erityistuen tarve sekä maahanmuuttajaoppilaiden kasvanut määrä.

Järjestön tietojen mukaan peruskoulujen määrä on puolittunut 25 vuodessa, joten yksikkökoot ovat entistä suurempia ja yhä useampi tukea tarvitseva oppilas opiskelee tavallisessa ryhmässä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit