Politiikka

Oppositio höykyttää hallitusta viime viikon hallitusnäytelmästä

Politiikka 19.06.2017

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käveli viime viikon ratkaisuillaan eduskunnan ylitse, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.


Juha Sipilä antoi tänään eduskunnalle valtioneuvoston tiedonannon hallituspohjan muutoksesta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Antti Lindtman kommentoi eduskunnassa valtioneuvoston tiedonantoa hallituspohjan muutoksesta.

Lindtmanin mukaan tapa, jolla hallitus koottiin, ei edusta avoimen kansanvaltaisen demokratian toimintaperiaatteita. Tämän vuoksi hän esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.

"Tässä korttipelissä osalla pelaajista taisi olla merkatut kortit", Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan hallitus on kokenut moraalisen haaksirikon.

"Hallitus yrittää nyt jatkaa olemassaoloaan muina miehinä. Se jatkaa kuitenkin parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea. On ilmeistä, että hallituksen takana on enää vajaa 40 prosenttia kansasta. Se ei ole paljoa", Lindtman painotti.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren mukaan viime viikon hallituspohjan vaihdos oli "härski näytelmä".

"Kulisseissa oli jo pidempään juoniteltu operaatiota. Jussi Halla-ahon kutsuminen hallitusneuvotteluihin oli pelkkä näytelmä. Vedottiin höpöhöpö-verukkeisiin, jotta perussuomalaisista päästiin eroon", Huhtasaari sanoi eduskunnassa.

"Toivotamme ministeri Terholle ja kumppaneille mukavaa hallitustaivalta Sipilän ja Orpon peukalon alla. Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin", Huhtasaari jatkoi.

Myös Huhtasaari esitti viime viikon tapahtumien vuoksi hallitukselle epäluottamuslausetta.

Eduskunta äänestää valtioneuvoston tiedonannosta huomenna.

Sipilä: Ei aihetta ennenaikaisiin vaaleihin

Hallituksen parlamentaarisen pohjan muutos ei anna aihetta ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämiseksi, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Uusia vaalien järjestäminen on Sipilän mukaan tarpeen vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa.

Sipilä antoi tänään eduskunnalle valtioneuvoston tiedonannon hallituspohjan muutoksesta.

Tiedonannon käsittelyn jälkeen eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Hallitus aikoo jatkaa entisillä ministereillä, vaikka hallituspuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi viime viikolla kahtia. Kaksikymmentä kansanedustajaa lähti puolueesta ja perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän. Lähtijöiden joukossa ovat kaikki entiset perussuomalaisten ministerit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit