Politiikka

Oppositio jättäisi maataloustuet rauhaan – metsävähennys ei saa tukea

Vaihtoehtobudjeteissa puututaan hallituksen talouspolitiikan kipukohtiin.
Kari Salonen
SDP ei hyväksy maatilatalouden kehittämisrahaston (makera) pääomittamista vaan vaatii hallitusta perumaan lisärahoituksen. Kuvassa puoluejohtaja Antti Rinne.

Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteissa kritisoidaan hallituksen talouspolitiikkaan ja leikkauspäätöksiä. Samalla tarjotaan omaa reseptiä työllisyyden ja talouden kohentamiseksi.

Opposition suurin puolue SDP paikkaisi menoja asettamalla rahoituslaitoksille liiketoimintaveron. Hallituksen ajaman yrittäjävähennyksen puolue korvaisi arvonlisäveron alarajan nostolla. Se asettuisi 30 000 euroon.

Puolue uskoo, että 20 miljoonan euron panostuksella harmaan talouden torjuntaa tuottaa valtiolle lopulta kymmenkertaisen määrän tuloja. Lisäksi Sitran pääomista SDP ottaisi valtion kassaan 355 miljoonaa.

Opposition vaihtoehdoista keskusteltiin keskiviikkona eduskunnassa. Valtaosa puolueista esittää, että leikkaukset koulutuksiin ja sosiaaliturvaan peruttaisiin.

Vihreät rahoittaisi leikkauk­set muun muassa pienentämällä esimerkiksi kilometrikorvauksia 140 miljoonalla ja poistamalla teollisuuden päästökauppahelpotukset sekä energiaveron palautukset (218 miljoonaa). Puolue tarjoa myös elvytystä.

”Vaihtoehdossamme panostetaan 200 miljoonaa euroa kertainvestointeihin eli uusiin raidehankkeisiin, homekoulujen korjauksiin ja isoon energiaremonttiin”, Ville Niinistö (vihr.) totesi eduskunnassa.

Kristillisdemokraatit kiristäisivät lisätyn sokerin sekä panimotuotteiden veroja.

Vasemmistoliitto on valmis kiristämään hyvätuloisten vero­tusta ja puolestaan korottamaan pienituloisia hyödyttävää kunnallisveron perusvähennystä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että oppositio on samaan mieltä finanssipolitiikan suuresta linjasta. Vasemmistopuolueet ovat valmiita ottamaan lisää velkaa.

”Vastuutonta”, Orpo kommentoi.

Hän arvioi, että varsinkin ehdotetut veronkiristykset veisivät teollisuudelta kilpailukykyä, jota on kohennettu kilpailukykysopimuksella.

Mikään puolue ei esitä suoria leikkauksia maataloustukiin. SDP peruisi maatilojen kehittämisrahaston esitetyn 38 miljoonan euron lisärahoituksen.

Molemmat vasemmistopuolueet olisivat myös valmiita perumaan kaavaillun metsälahjavähennyksen, koska se hyödyttää hyvätuloisia.

Vihreät ja vasemmistoliitto kiristäisivät turpeen verotusta. Vihreiden mielestä myös puuhakkeen tuotantotukea pitäisi leikata.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä ehdotetaan lisää rahaa ministereille ja heidän avustajilleen

Lännen Media: Suomalaiset ovat melko tyytyväisiä Rinteen hallitukseen, mutta moni on epävarma kannastaan

Lisää eläkettä suunnitellaan yli 600 000 ihmiselle – korotus kohdistuisi yli tuhannen euron eläkkeisiin