Politiikka

Oppositiolta ei tukea hallituksen aikataululle perustuslain muuttamiseksi tiedustelulakiin liittyen

Politiikka 19.04.2017

Oppositiopuolueista ainakaan vasemmistoliitto ei halua, että tiedustelulakiin liittyvä perustuslain muutos tehtäisiin tällä vaalikaudella.


SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toivoo, että tiedustelulainsäädännön uudistukseen otetaan niin paljon aikaa, että riittävä harkinta tulee tehdyksi. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sen sijaan SDP ei suoraan tyrmää nopeutettua aikataulua, mutta edellyttää, että lain sisällöstä löydetään ensin parlamentaarinen yhteisymmärrys.

Hallituksen tavoitteena on saada esitykset tiedustelulaiksi eduskunnan käsiteltäväksi tulevalla syysistuntokaudella. Hallitus on toistuvasti vedonnut oppositioon, jotta perustuslain muuttaminen onnistuisi nopeutetussa aikataulussa.

Vasemmistoliiton mielestä perusoikeuksista tulee säätää yli vaalikausien ulottuvalla harkinnalla.

"Me emme näe, että (turvallisuus)tilanne olisi muuttunut sellaiseksi, että meidän pitäisi muuttaa perustuslakia nopeutetussa menettelyssä", sanoi puheenjohtaja Li Andersson eduskunnassa.

Sekä SDP että vasemmistoliitto näkevät, että tiedustelulain uudistamiselle on tarvetta. Lakiin on kuitenkin löydettävä riittävän hyvä tasapaino kansalaisten oikeusturvan, yksityisyyden suojan ja kansalliseen turvallisuuteen liittyvien etujen välillä.

Myös vihreät suhtautuu perustuslain muuttamiseen kriittisesti.

Jos perustuslain muutos halutaan saada läpi tämän eduskunnan aikana, sen taakse pitää saada viisi kuudesosaa eduskunnasta eli 166 kansanedustajaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit