Politiikka

Orpo: Sote-uudistus voidaan toteuttaa kiristämättä verotusta

Valinnanvapaus lisääntyy, mutta moni uudistukseen liittyvä asia on vielä auki.
Hallitus esitteli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja maakuntien perustamisen alustavia lakiluonnoksia. Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Hallitus ei vielä päättänyt, millainen valinnanvapausmalli otetaan käyttöön sote-uudistuksen yhteydessä. Valmistelussa on rinnakkain useita vaihtoehtoja. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan asiasta tarvitaan lisää tietoa.

Rehulan mukaan sote-uudistuksen lakiluonnokset on määrä saada lausunnoille elokuussa. Tavoitteena on, että asiasta saadaan hallituksen esitys marras-joulukuulla.

Rehulan mukaan palveluntuottajista säädetään lailla, johon tulee kriteerit siitä, mitkä vaatimukset julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottajien pitää täyttää.

Maakuntiin siirtyvä henkilöstö, 215  000 ihmistä, siirtyy sote-uudistuksessa uudelle työnantajalle vanhoina työntekijöinä.

Rehula kertoo, että työterveyshuolto säilyy nykyisillä perustoilla. Oppilas- ja opiskeluhuolto säilyy kunnan tai koulutusyhteisön vastuulla. YTHS:n mahdolliset erityistarpeet arvioidaan jatkovalmistelussa, samoin suun terveydenhuollon rooli.

Kokoomus kertoo Twitterissä, että sote-uudistuksen kolmen miljardin kestävyysvajevaikutus varmistetaan maakuntien rahoitusmallilla, jossa on säästöihin kannustava leikkuri.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo, että kuntien valtionosuudet uudistuvat siten, että muutos on neljän vuoden siirtymäajan jälkeen korkeintaan +–100 euroa per asukas. Maakuntien rahoitus tulee valtiolta.

Jatkovalmistelussa kehitetään palvelusetelin ja henkilökohtaisen budjetoinnin käyttöä valinnanvapausjärjestelmässä.

2Uudistus takaa hyvät ja laadukkaat sote-palvelut koko maassa, keskeistä on valinnanvapaus", valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi hallituksen infossa, jossa esitellään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja maakuntien perustamisen alustavia lakiluonnoksia.

Orpon mukaan sote-uudistus voidaan toteuttaa siten, että kenenkään verotus ei kiristy. Rahoituskuvioon sisältyy myös hyvinvointia ja terveyttä edistävä elementti.

Hänen mukaansa maakuntien rahoitukselle rakennettu leikkuri varmistaa, että kolmen miljardin säästötarve pystytään takaamaan.

Lausuntokierrokselle lähtevä paketti julkaistaan myöhemmin.

Aiheet sote
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain joka viides uskoo, että hallituksen 1,2 miljardin menolisäykset saadaan paikattua työllisyydellä ja talouskasvulla

Finnwatch vertaili Suomen kuuden suurimman sote-alan yrityksen verovastuullisuutta – Mehiläiselle surkein tulos

Uutistausta: Perustuslaki ja politiikka puoltavat 18 maakuntaa – sote-sopu on hallitusneuvottelujen ensimmäinen merkittävä saavutus