Politiikka

Orpolta ei suoraa puhetta maatalouden kriisirahoista, ei myöskään lupausta kiinteistöverosta luopumisesta

Politiikka 10.08.2016

Ministeri pitää oleellisena, että EU osallistuu Venäjä-pakotteiden aiheuttamien ongelmien oikomiseen.


Kari Salonen
Petteri Orpo ei lupaa erihelpotuksia maatalouden verotukseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ei suoraan kommentoi sitä, mitä kuuluu keväältä syksyn lisäbudjettiin siirretylle maatalouden kriisipaketille. Maatalousministeri Kimmo Tiilikaisen esittämä paketti on suuruudeltaan 48 miljoonaa euroa.

"Minun kanssani ei ole vielä keskustellut kukaan mistään miljoonamääristä. Kehysriihen yhteydessä sovittiin, että syksyn lisätalousarviossa tähän asiaan palataan. Minusta on nyt aivan oleellista katsoa, mitä kaikkea muuta tässä välillä on myös tehty", kommentoi Orpo.

Myöskään maatilojen kiinteistöverosta luopumista hän ei lupaa, sillä maatalouden verotusta täytyy hänen mukaansa tarkastella suurempana kokonaisuutena.

Vuodenvaihteessa on luvassa laajempi yritysveroalennuspaketti, joka koskee monin osin myös maatiloja. Pakettiin kuuluu muun muassa viisi prosenttia tuloksesta kattava yrittäjävähennys, arvonlisäveron muuttaminen maksuperusteiseksi ja perintö- sekä lahjaverojen uudistus siten, että yritysten sukupolvenvaihdokset sujuvat nykyistä kivuttomammin.

Suomi saa tänä vuonna EU:lta 7,5 miljoonaa euroa kriisitukea, joka on kohdennettu maidon ylituotannon karsimiseen. Valtiovarainministeri pitää tärkeänä sitä, että EU osallistuu myös talkoisiin, koska osa maatalouden ongelmista aiheutuu suoraan yhteisestä EU:n ulkopolitiikasta.

"Kaikki tiedetään se, että yksi syy maatalouden kannattavuusvaikeuksille johtuu Venäjästä ja molemminpuolisista talouspakotteista. Minusta on silloin oleellista, että EU osallistuu", Orpo toteaa.

Lue lisää keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT