Politiikka

Pekka Ervasti: "Jos Ylen toimittaja putoaisi jäihin, hallintoneuvoston puheenjohtaja kulkisi ohi"

Ylen politiikan toimituksen entinen päällikkö Pekka Ervasti toivoo, että Ylen tilanne selvitetään tarkkaan.
Jaana Kankaanpää
Pekka Ervasti toivoo, että Ylen asiat selvitetään mahdollsimman hyvin.

MT:n kolumnisti ja vapaa toimittaja Pekka Ervasti ottaa kolumnissaan kantaa Ylen toimittajien asemaan ja keskusteluun poliittisesta painostuksesta. Hän toimi aikaisemmin Ylen politiikan toimituksen päällikkönä, mutta jätti työn viime kesänä.

Ervastin mukaan kohu on muhinut pitkään. Ruben Stiller ja Susanna Päivärinta saivat paljon julkisuutta omille tapauksilleen, jossa he haastoivat Ylen päätoimittajan Atte Jääskeläisen asiasta. Myös Ervastin oma irtisanominen herätti viime viikolla keskustelua.

"Julki on tullut myös muuta sirpaletietoa poliittisesti motivoituneista juttujen hyllytyksistä, sensuroinneista ja tarkoitushakuisesta editoinnista. Nämä ovat vakavia epäilyksiä, kun muistetaan, että Yleisradion rahoitus on poliitikkojen peukalon alla", Ervasti kirjoittaa.

"Ei savua ilman tulta. Nyt on tärkeää selvittää, miten iso journalistinen kulo maan suurimman ja vaikutusvaltaisimman mediatalon sisällä roihuaa, miten ahtaalle kunnianhimoiset ja ammattitaitoiset toimittajat on ajettu."

Asiaa on hoidettu huonosti.

"Ylen omat valvojat eivät näytä reagoivan. Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps.) totesi Suomen Kuvalehden podcast-haastattelussa (1.12.), ettei häntä edes kiinnosta, mitä toimituksessa tapahtuu. Jos Ylen toimittaja putoaisi jäihin, Kivelä kulkisi ohi ja toteaisi, ettei asia kuulu hallintoneuvostolle", Ervasti jatkaa.

"Se, että Ylen poliittinen palomuuri vuotaa, ei tietenkään huoleta poliitikkoja. Mutta ei se näytä huolettavan Jääskeläisen esimiehiäkään, toimitusjohtajaa ja hallitusta. Sokeaa luottamusta piisaa – niin kauan kuin valtion raha virtaa."

Ervastin mielestä asiasta pitäisi tehdä ulkopuolisen tahon selvitys.

"Tämä voisi olla hyvä keino kiihkottomasti selvittää, saako yleisö verorahoillaan niin luotettavaa, riippumatonta ja kriittistä journalismia kuin sille on uskoteltu", Ervasti arvioi.

"Toinen vaihtoehto on jonkinlaisen välittäjän valitseminen. Tällainen ulkopuolinen, yleistä luottamusta nauttiva henkilö tai organisaatio voisi selvityksen jälkeen tehdä omat ehdotuksena Yleisradion journalismin uskottavuuden pelastamiseksi."

Koko kolumni

Lue lisää:

Halllintoneuvoston Kivelä ei kaipaakaan Ylestä lisäselvityksiä – "Jos et keksi muuta, kokeile totuutta."

Pekka Ervasti: Ylen johto on taipunut Sipilän hallituksen painostukseen

Ylen vastaava päätoimittaja Jääskeläinen: “Ervastilta täysin vääriä väitteitä”

MT:n päätoimittajan kolumni: Ylen hankala näytelmä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Brysselin viikkokatsaus

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?

Kilpavarustelua erämaassa