Politiikka

Pekka Ervasti: Venäjä miettii mitä Suomi nyt tarkoittaa – puolustusvaliokunta on tarkan paikan edessä

"Kaikki epäillyt ovat vakuuttaneet, että ei ole mitään linja­riitaa."
Markku Vuorikari
Kukaan ei myönnä, että maanpuolustuksen linjauksista olisi riitaa.

Pekka Ervasti luonnehtii kolumnissaan, että Suomessa on käynnissä maanpuolustukseen liittyvä linjariita. Toisaalta kaikki vakuuttavat olevansa keskenään samaa mieltä.

"Iltalehti väitti, että presidentti Sauli Niinistöllä ja ex-ulkoministeri Erkki Tuomiojalla sekä eduskunnalla olisi riita Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta", Ervasti kertoo.

"Kaikki epäillyt ovat vakuuttaneet, että ei ole mitään linja­riitaa. Hankala saada kränää todistetuksi, kun kukaan ei tunnusta riitelevänsä. Tilanne on outo ja herättää epäilyksiä. Vankkumaton yksimielisyys valtiollisella tasolla vallitsee yleensä vain maissa, joissa toisinajattelijoiden ilmaisunvapaus rajoittuu allakan pitoon vankilan muuriin."

Eduskunnan puolustusvaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen puolustusselontekoa. Ulkoasiainvaliokunta totesi, että Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan. Ervasti kirjoittaa, että hallitus on kuitenkin lisännyt puolustusselontekoon että ”tämä ei rajoita Suomen mahdollisuuksia antaa ja ottaa vastaan kansainvälistä apua tai tiivistää puolustusyhteistyötä”.

Ervastin mukaan erityisesti Venäjällä kysytään nyt, mitä Suomi oikein tarkoittaa ja mihin se valmistautuu.

"Puolustusvaliokunta on nyt tarkan paikan edessä, miten se kysei­sen uhitteluklausuulin muotoilee. Ajatus lienee, että Suomi ei toimi laukaisualustana hyökkäykselle, mutta jos se joutuu kriisin osapuoleksi, pelisäännöt saattavat muuttua."

Pekka Ervasti: Kauhea linjariita – ilman riitelijöitä

Lue lisää