Politiikka

Perussuomalaisista loikanneiden on jätettävä kuntien luottamustoimet

Politiikka 15.06.2017

Luottamustoimiin takertuvia syytetään sopimusrikkomuksesta. Hallinto-oikeuden professori ei usko, että sopimuksen rikkomisesta voi seurata sanktioita.


Juha Sinisalo
Uusi vaihtoehto -ryhmään loikanneita odottaa puoluepotkujen ohella lähtö kunnallisista luottamustehtävistä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi alkuviikosta kahteen, kun joukko kansanedustajia siirtyi Uusi vaihtoehto -nimiseen ryhmittymään Jussi Halla-ahon voittaman puheenjohtajavaalin seurauksena.

Seurauksia nähdään myös kunnallispolitiikassa, sillä valtaosalla kansanedustajista on paikka kotikuntansa valtuustossa.

"Luottamustehtävien osalta jokainen ehdokas on jättänyt sitoumuksen, että luopuu niistä, jos vaihtaa ryhmää", kertoo perussuomalaisten kuntasihteeri Heimo Konttinen.

Tästä johtuen tilanteet, jossa Uuden vaihtoehdon valtuutettu haluaa pitää kiinni luottamustoimestaan, käsitellään paikallisesti sopimusrikkomuksena.

Vaikka Uuden vaihtoehdon valinneet eivät voi virallisesti kuulua perussuomalaisten valtuustoryhmiin, ei epäviralliselle yhteistyölle kunnallispoliittisissa kysymyksissä ole Konttisen mukaan esteitä.

"Käytännön politiikassahan on yksittäisiä villejä valtuustoryhmiä, jotka voivat sitten toimia yhteistyössä puolueiden kanssa tietyissä asioissa."

Puoluetoimistosta on lähipäivinä tiedossa postia paikallisjärjestöille. Luvassa on odotettuja toimintaohjeita mutta myös vakuutteluja puolueen jatkuvasta linjasta.

"Spekulaatiot siitä, että puolueen linja olisi olennaisesti muuttunut, ovat pelkkää spekulaatiota", Konttinen painottaa.

Viesti piiri- ja kunnallisjärjestöille sekä valtuustoryhmille on, että loikanneita kansanedustajia lukuun ottamatta kaikki jatkuu ennallaan.

"Tilanne on puolueen kannalta sellainen, että eduskuntaryhmä on hajonnut, mutta se ei vaikuta olennaisesti piirien tai valtuustojen toimintaan."

Lisäys 16.6. klo 11.15:

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ei usko, että loikanneita ehdokkaita voidaan velvoittaa luopumaan luottamustoimistaan edes siviilioikeudellisin perustein.

"Normaalissa kauppasopimuksessa oikeus velvoittaisi ensi vaiheessa esimerkiksi myyjän toimittamaan lupaamansa tuotteet, mutta en näe, että oikeus voisi velvoittaa valtuutettua luopumaan valtuustopaikastaan tai luottamustoimesta", hän huomauttaa.

Koska perussuomalaisten kunnallisvaalien ehdokassopimuksessa ei ole määritelty sopimussakkoa, ei luottamuspaikkojen pitämisestä seuraisi loikanneille ehdokkaille sanktioita, vaikka sopimus ylläpidettäisiin oikeudessa.

"Sopimuksen rikkomisella ei voi olla sellaisia sanktioita, mitä sopimuksessa ei ole määritelty", Mäenpää kertoo.

Näin ollen sopimuksen rikkomisen seuraukset ovat puhtaasti poliittisia eli puolueen sisäisiä tai äänestäjien päätettävissä. Ehdokassopimuksen viemisestä oikeuteen ei tosin ole ennakko-tapauksia.

"Meillä ei ole oikeuskäytäntöä tällaisesta asiasta, eikä sellaista toivottavasti tulekaan", Mäenpää toteaa.

Perussuomalaisten kevään kunnallisvaalien ehdokassopimuksen voitte lukea esimerkiksi täällä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT