Politiikka

Perussuomalaisista vihreisiin loikannut kuvanveistäjä Tykkyläinen tavoittelee jälleen Pudasjärven ääniharavan titteliä

Politiikka 20.03.2017

Pudasjärven vihreillä on nyt tilaisuus nostaa kannatuksensa nollasta toiseksi suurimmaksi puolueeksi, kun kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen on ehdolla vihreiden listalla.


Maiju Pohjanheimo
Vihreiden kiertuebussi kaarsi torstaina Pudasjärven S-marketin pihaan, jossa Kari Tykkyläinen toivotti sen tervetulleeksi.

"Olemme tehneet Suomen ennätyksen. Kaksi viikkoa yhdistyksen perustamisen jälkeen meillä oli jo yhdeksän ehdokasta", Pudasjärven vihreiden perustaja, kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen kertoo.

Vihreiden paikallisyhdistys perustettiin Pudasjärvelle tammikuussa. Pohjoispohjalaisen maaseutukaupungin valtuustossa ei aiemmin ole ollut vihreän puolueen edustajaa – mieleltään vihreitä kyllä.

Tykkyläinen on aikoinaan perustanut myös Pudasjärven perussuomalaiset. Viime kuntavaaleissa Youtube-videoistaankin tunnettu kuvanveistäjä oli ylivoimainen ääniharava ja veti valtuustoon mukanaan viisi perussuomalaista.

Tykkyläinen riitautui puolueensa kanssa ja loikkasi vihreisiin.

Vihreillä on nyt hyvinkin mahdollisuus nousta Pudasjärven toiseksi suurimmaksi valtuustoryhmäksi ja se on myös yhdistyksen tavoite.

"Se, kuinka monta ehdokasta vihreät saa läpi, riippuu täysin, miten paljon Kari saa ääniä", liikuntahallin valvojana työskentelevä Tero Pekkala toteaa.

Pekkalakin on vihreiden ehdokkaana. Hänen sydäntään lähellä ovat erityisesti nuorison asiat sekä liikuntamahdollisuudet.

Nimettömänä pysyttelevä pudasjärvinen nainen on tyytyväinen, että vihreillä on ensi kertaa kunnon ehdokaslista kuntavaaleissa.

"En ole äänestänyt kuntavaaleissa pariinkymmeneen vuoteen. Ei ole ollut sopivaa ehdokasta", hän toteaa.

Vaikka Pudasjärvi on kaupunki, suurin osa asukkaista asuu luonnon keskellä maaseudulla.

"Emme ole viherpiipertäjiä, vaan korpivihreitä", vihreiden ehdokkaaksi lähtenyt yrittäjä Veikko Hyttinen kuvailee puolueensa edustajia ja kääntää grillimakkaroita vaalikojulla.

"Elämme luonnon kanssa luonnon ehdoilla. Ei saa ottaa muuta kuin tarvitsee."

Tuore kasvo Pudasjärvellä on klinikkaeläintenhoitaja Christa Van der Vegt, joka on vastikään muuttanut Helsingistä perheineen Yli-Siuruan kylälle.

Valtuustoon hän pyrkii, koska uskoo, että uutena paikkakuntalaisena voisi tuoda uusia näkökulmia.

Hänelle tärkeitä aiheita ovat lähiruoka ja ruuantuotannon eettisyys.

"Pienet kyläkoulut pitäisi ehdottomasti säilyttää. On järjetöntä, jos sivukylien pienten lasten täytyy matkustaa kahdesta kolmeen tuntia päivässä hirsikampukselle", Van der Vegt toteaa.

Megafoni raikaa, kun Tykkyläinen toivottaa tervetulleeksi vihreiden vaalibussin.

Ympäri Suomen kiertävää bussia emännöi pohjoisessa vihreiden ainoa pohjoissuomalainen kansanedustaja Hanna Halmeenpää.

Halmeenpää on itse ehdolla Kalajoen valtuustoon. Siellä polttava aihe on sisäilmaongelmista kärsivä koulu.

"Toivotaan, että Kalajoella otetaan mallia Pudasjärven hirsirakentamisesta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit