Politiikka

Perussuomalaisten puheenjohtajakiertue vauhtiin: Halla-aho ei antaisi Soinin jatkaa ulkoministerinä

Politiikka 06.05.2017

Terho haluaa jakaa ministerin salkut vasta puheenjohtajavaalin jälkeen kesäkuussa.


Perussuomalaiset valitsee puheenjohtaja Timo Soinin seuraajan ensi kuussa. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Perussuomalaiset aloitti lauantaina puheenjohtajakiertueen Tampereelta. Puolue valitsee puheenjohtaja Timo Soinin seuraajan kesäkuussa puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Yleisö pääsee sitä ennen esittämään kysymyksiä puheenjohtajaehdokkaille viidessä paneelissa, joista puolue järjestää neljä ja PS-Nuoret yhden.

Puolueen johtoon ovat pyrkimässä muun muassa europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja juuri valittu kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho.

Halla-aho sanoi Ylen Ykkösaamussa, että hän ei puheenjohtajana hyväksyisi puolueen väistyvän puheenjohtajan Soinin jatkamista ulkoministerinä.

Europarlamentaarikko sanoi, että hänestä tilanne, jossa puolueen väistynyt puheenjohtaja pitäisi hallussaan puolueen raskainta salkkua hallituksessa, olisi erikoinen.

Se voisi johtaa tiettyihin ongelmiin varsinkin kun media ja muut pohtivat, että kenelle soitetaan kun halutaan tietää perussuomalaisten ministeriryhmän kanta, Halla-aho perusteli.

Halla-aho ei kuitenkaan itse ole kiinnostunut ministerin salkusta. Syyksi hän kertoo muun muassa sen, ettei hänellä tällä hetkellä ole kansanedustajan mandaattia.

Ministeriksi nouseminen saattaisi hänestä myös vaikeuttaa puolueen tavoitteiden edistämistä.

Kokoomus on sitonut paljon poliittista arvovaltaansa minun vastustamiseen. Jos minusta tehtäisiin ministeri, koko lopun hallituskauden ajan osa hallituskumppaneista keskittyisi osoittamaan minulle kaapin paikkaa ja äänestäjilleni että "'katsokaa, hän ei saa mitään aikaiseksi hallituksessa", Halla-aho sanoi.

"Perussuomalaisille muutenkin on ollut aika vaikeaa saada itselleen tärkeitä kysymyksiä hallituksen ohjelmiin. Luulen, että jos minunkaltaiseni selvästikin hiukan provosoiva hahmo tulisi hallitukseen, niin se vastarinta olisi niin kovaa, että meidän kävisi entistä vaikeammaksi edistää tavoitteitamme."

Sampo Terho ei halua kommentoida kilpakumppaninsa Halla-ahon lausuntoa Soinin ministeripaikasta.

Terho kuitenkin sanoo, että jos hän nousee itse puheenjohtajaksi, Soinin jatko ei ole pois suljettua.

"Olen monesti sanonut, että salkkujako tehdään vasta sitten, kun ja jos olen tullut valituksi."

Muista puheenjohtajaehdokkaista kansanedustaja Leena Meren mukaan Soinin ei olisi välttämätöntä luopua ministerisalkusta. Meri sanoo olevansa pettynyt siihen, että oikeusministerin salkku lähti perussuomalaisilta.

Kansanedustaja Veera Ruoho puolestaan huomauttaa, että Soini on tehnyt hyvää työtä ulkoministerinä. Hänen mukaansa ulkoministerin vaihtaminen olisi typerää, jos tilalle ei saada yhtä pätevää ihmistä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT