Perussuomalaisten Turunen: "Suomen päästövähennystavoite EU:n rajuin" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Perussuomalaisten Turunen: "Suomen päästövähennystavoite EU:n rajuin"

Kaj Turunen kritisoi ympäristöministeriön ja -ministerin ennakkovaikuttamista kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjen vähennyksiin.
Kari Salonen
Turusen mukaan Suomen 39 prosentin päästövähennys on korkea ja jokainen prosentti yli 35:n tulee kalliiksi.

Komission Suomelle ehdottama kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjen 39 prosentin vähennys on eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajan Kaj Turusen (ps.) mukaan Euroopan rajuin, kun bruttokansantuote huomioidaan. Vähennys tulisi saavuttaa vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Turusen mukaan BKT-laskuperusteella Suomen osuudeksi olisi tullut 37,1 prosenttia. "Asia on erittäin merkityksellinen, koska jokainen prosentti yli 35:n tulee äärimmäisen kalliiksi."

Suomen korkea päästötavoite voi Turusen mukaan hyödyttää muita maita ja vauhdittaa teollisuuden siirtymistä pois maastamme.

"Komission ehdotus ei voi käydä Suomelle, koska se on hallitusohjelmaa vastaan. EU:lta on haettava parempi ratkaisu. Suomen neuvottelijoihin on ilmeisesti lisättävä talousosaamista. Ministeri Tiilikainen saa tulla heti syyskuun alussa talousvaliokuntaan laskukoneen kanssa selvittämään mitä tämä Suomelle maksaa", Turunen tuumii.

Hänen mukaansa ympäristöministeriö ja -ministeri ovat epäonnistuneet ennakkovaikuttamisessa.

"Herää kysymys, onko ympäristö-, maatalous- ja asuntoministerillä liikaa tehtäviä, jos näin Suomelle tärkeässä asiassa ennakkovaikuttamisessa epäonnistutaan. Käsittämätöntä olisi se, että Suomi omasta halustaan hakisi "kunnianhimoisen", mutta äärimmäisen kalliin ratkaisun", Turunen ihmettelee.

Kokonaisuudessaan EU:n kasvihuonepäästöjä tulee vähentää vuoden 2005 päästötasosta vuoteen 2030 mennessä 30 prosenttia.

Lue myös:

EU määrää: Suomen vähennettävä kasvihuonekaasujen päästöjä 39 prosenttia

Tiilikainen: Puun päästöt lasketaan metsässä eikä piipun päässä

Lue lisää

Halla-ahon vaikea siivousurakka

Lukijalta: Virossa sudet pysyvät metsissä ja kansa on tyytyväinen, vaikka susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna

Oppositio jättää välikysymyksen talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä

"Tähän kysymykseen suomalaiset ansaitsevat vastauksen Jussi Halla-aholta" – SDP:n Lindtman ihmettelee perussuomalaisten kantaa