Politiikka

Postin jakeluongelmat ovat kansanedustajan mukaan "lehtien omaa propagandaa", vain harva hallintoneuvostosta vastasi MT:n kysymyksiin

Politiikka 07.09.2016

Hallintoneuvoston puheenjohtaja, keskustan Markku Rossi harventaisi jakelua. Rossin puoluetoveri Eeva-Maria Maijala haluaa säilyttää nykyisen jakelutiheyden.


Kari Salonen
Reijo Kiivanen jakoi maanantaina postia Hyvinkään Kytäjälllä.

MT:n toimitus saa usein viestejä siitä, ettei lehteä jaeta ilmestymispäivänä. Ei auta, vaikka lehti tehdään ja painetaan aikataulussa.

Postilain mukaan osoitteellinen kirjeposti tulee jakaa viitenä päivänä viikossa. Kirjepostin vähennyttyä Posti on harventanut väkeään ja jakelua.

MT kysyi elokuun lopulla Postin hallintoneuvoston kansanedustajajäseniltä, kuinka monena päivänä viikossa kirjeposti olisi jaettava ja mikä olisi paras tapa turvata sanomalehtien jakelu.

Hallintoneuvostoon kuuluvat kansanedustajat Markku Rossi (kesk., hallintoneuvoston puheenjohtaja), Jani Toivola (vihr., hallintoneuvoston varapuheenjohtaja), Maria Guzenina (sd.), Marisanna Jarva (kesk.), Rami Lehto (ps.), Eeva-Maria Maijala (kesk.), Mats Nylund (r.), Sari Raassina (kok.), Satu Taavitsainen (sd.) ja Kari Tolvanen (kok.).

Vain Rossi, Maijala, Raassina ja Taavitsainen vastasivat sähköpostin tai muistutustekstiviestin jälkeen.

Esimerkiksi Marisanna Jarva vastasi MT:n puheluun, ettei hän ole ehtinyt vastata työkiireiden ja lapsen syntymäpäivien vuoksi, ja on luopumassa hallintoneuvoston jäsenyydestä.

Jarvan mukaan posti jaetaan jatkossakin seitsemänä päivänä viikossa, sanomalahdet eivät kuulu jakeluvelvoitteeseen ja jakeluongelmat ovat lehtitalojen ”omaa propagandaa”.

Markku Rossi katsoo, että kirjeiden ja paperilaskujen määrien vähetessä myös tarve muuttuu.

”Kun sanomalehtiyhtiöt saavat jakaa kirjepostia ilman mitään jakelupäivävelvoitetta, pitää Postinkin kirjepostin jakelu olla joustavampaa, esimerkiksi kolmena arkipäivänä viikossa.”

Eeva-Maria Maijala, Rossin puoluetoveri, haluaa palvelun nimissä päinvastoin, että ”niin kirjeet kuin lehdet jaettaisiin nykyisellä tiheydellä”.

”Postinjakelua voitaisiin saada kannattavammaksi ja syrjäseutujen ihmisille palveluita turvaamaan erityisesti vanhojen ihmisten asumista kotona.”

Satu Taavitsainen katsoo, että kirjeposti pitää jaksaa jatkossakin viitenä päivänä viikossa.

”Parasta olisi tietenkin se, että sanomalehti määriteltäisiin yleispalvelutuotteeksi ja jakelun rahoittaminen hoidettaisiin yhdessä alan toimijoiden kesken ilman veronmaksajien tukea. Jos tähän ei kyetä, niin sitten lakisääteisesti tulee turvata viiden päivän jakelu”, Taavitsalinen sanoo.

Sari Raassina kokeilisi myös jakelun harventamista ja haja-asutusalueiden uusia palveluita.

”Missään tapauksessa 3–4 päivän alle ei voida mennä."

"Postin täytyy olla luova ja avarakatseinen tässä prosessia. Ruohonleikkaus­toiminta on vasta alkua.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT